Zamjena, vojnici za Sjeverni tok 2?

Mogućnost kompromisa

SAD će, suprotno najavama bivšeg predsjednika, povećati broj svojih vojnika u Njemačkoj, a Njemačka bi mogla SAD-u izići u susret po pitanju plinovoda Sjeverni tok II, priopćeno je nakon sastanka američkog ministra obrane Lloyda Austina s njemačkom kolegicom Annegret Kramp-Karrenbauer u utorak.

„SAD će pojačati svoje vojno prisustvo u Njemačkoj za 500 vojnika. Ove postrojbe će ojačati obranu Europe“, rekao je američki ministar Austin nakon razgovora s Kramp-Karrenbauer prilikom svog prvog posjeta Berlinu.

On je objasnio da će vojnici, koji bi na jesen trebali biti stacionirani u američkom uporištu u Wiesbadenu, spriječiti sukobe ali „ako bude potrebno i boriti se i pobijediti“.

Stacioniranjem novih vojnika bi trebale biti pojačane i snage za sprječavanje kibernetičkih napada.

„Stacioniranje novih vojnika je i izraz naše privrženosti saveznicima u Europi“, rekao je Austin.

Bivši predsjednik Donald Trump je još na ljeto prošle godine najavio povlačenje 12.000 od 35.000 vojnika, koliko ih trenutno boravi u Njemačkoj. Jedan dio tih vojnika je trebao biti prebačen u Poljsku.

Povlačenje vojnika je trebala biti kazna za, po Trumpovom mišljenju, premala izdvajanja Njemačke za obranu.

Njegov nasljednik i novi predsjednik SAD-a Joe Biden je, kako je bilo najavljeno, već zaustavio planove o povlačenju.

Njemačka ministrica obrane Kramp-Karrenbauer je nakon najave slanja novih vojnika rekla kako je to „jak signal zajedništva“.

„Učinit ćemo sve što je u našoj moći da vojnici i njihove obitelji u Njemačkoj pronađu svoj drugi dom“, rekla je Kramp-Karrenbauer.

Ona je signalizirala i spremnost Njemačke u pronalaženju kompromisa oko spornog projekta plinovoda Sjeverni tok II, koji bi iz Rusije trebao dopremati plin u Njemačku i Europu.

Joe Biden je, kao i njegov prethodnik ali i neke članice Europske unije, protivnik ovog projekta.

„To je opravdano pitanje“, rekla je Kramp-Karrenbauer. Ona se založila za to da se isporuka plina iz Rusije uvjetuje određenim zahtjevima u smjeru Moskve.

„Mi moramo transport plina povezati s time kako će se ponašati Rusija“, rekla je Kramp-Karrenbauer.

Američki ministar obrane Lloyd Austin svoj nastupni posjet Njemačkoj nastavlja obilaskom američkih postrojbi u Stuttgartu i okolici.

You may also like

0 comments