Home Ekonomija Zamah gospodarskog oporavka slabi

Zamah gospodarskog oporavka slabi

by Agencije

Vrijednost CEIZ indeksa u kolovozu je povećana za 0,4 indeksna boda, no kako je u srpnju pala, analitičari Ekonomskog instituta očekuju da će sezonski prilagođena tromjesečna stopa promjene BDP-a u trećem tromjesečju najvjerojatnije stagnirati ili biti blago negativna, dok bi godišnja stopa trebala biti pozitivna, a što upućuje da zamah gospodarskog oporavka slabi.

Vrijednost koincidentnog ekonomskog indikatora – CEIZ indeksa rasla je u prvom i drugom tromjesečju ove godine, da bi indeks u srpnju zabilježio smanjenje vrijednosti, a u kolovozu povećanje u iznosu od 0,4 indeksna boda, objavio je u u ponedjeljak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ). “U ta dva mjeseca indeks se u odnosu na drugo tromjesečje kumulativno smanjio za 0,7 indeksnih bodova. Već jedanaest mjeseci zaredom indeks bilježi povećanje vrijednosti u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Od listopada 2013. godine, kada je zabilježio najnižu vrijednost, do kraja kolovoza ove godine, CEIZ indeks porastao je za ukupno 2,1 indeksnih bodova”, navode analitičari EIZ-a.

Budući da je indeks zabilježio smanjenje vrijednosti u srpnju, a povećanje u kolovozu, analitičari EIZ-a napominju kako se na temelju tih kretanja ne može zaključiti iskazuje li gospodarska aktivnost u zemlji izražene trendove rasta ili pada. “No, budući da je stopa promjene prosječne vrijednosti CEIZ indeksa u prva dva mjeseca trećeg tromjesečja u odnosu na prosječnu vrijednost indeksa u drugom tromjesečju blago negativna, za očekivati je da će sezonski prilagođena tromjesečna stopa promjene BDP-a u trećem tromjesečju najvjerojatnije biti stagnantna ili blago negativna, dok bi godišnja stopa rasta BDP-a trebala biti pozitivna. Takvo očekivanje upućuje na to da zamah gospodarskog oporavka slabi”, smatraju analitičari EIZ-a.

Kako bi s većom pouzdanošću mogli dati mišljenje o očekivanom kretanju BDP-a u trećem tromjesečju ove godine, morat će se pričekati objavljivanje vrijednosti CEIZ indeksa za rujan, zaključuje se u objavi Ekonomskog instituta, Zagreb. CEIZ indeks je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb. Njegova je svrha pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istodobno s promjenama poslovnog ciklusa.

CEIZ indeks je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. Dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih

Related Posts