Zalihe energije smanjene za gotovo 20 posto

DZS poručuje
Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u ožujku 0,6 posto niže u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini smanjene 5,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), najviše su na mjesečnoj razni povećane zalihe intermedijarnih proizvoda proizvoda, za 3,4 posto te trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 2,7 posto.

Istodobno su zalihe energije smanjene 19,1 posto, zalihe kapitalnih proizvoda za 1,2 posto i zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,5 posto. Na godišnjoj su razini zalihe inetrmedijsrnih proizvoda smanjene 6,2 posto, kapitalnih proizvoda i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,3 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,6 posto i energije za 3,4 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji smanjene za 0,4 posto, a u rudarstvu i vađenju za 3,5 posto. Na godišnjoj su razini zalihe gotovih industrijskih proizvoda u prerađivačkoj industriji pale 5,9 posto, a u rudarstvu i vađenju povećane za 0,3 posto.

CLI indeks Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), koji signalizira moguće promjene u trendovima gospodarskih aktivnosti, sugerira usporavanje rasta u većini vodećih svjetskih gospodarstava.

Glavni je OECD-ov pokazatelj u ožujku blago pao, na 99 bodova, sa 99,1 boda u prethodnom mjesecu, objavila je ta organizacija. Procjene za SAD, Japan, Kanadu, Velilku Britaniju i eurozonu u cjelini, uključujući Njemačku i Italiju, ponovo su pokazale slabljenje gospodarskog rasta.

S druge strane, indeks CLI za Francusku pokazuje stabilan rast, kojeg podupire poboljšanje raspoloženja potrošača, veći broj registriranih novih vozila i više cijene dionica. Među glavnim gospodarstvima u nastajanju, stabilan rast, prema tom pokazatelju, trebale bi bilježiti Kina i Indija.

You may also like