Zalihe energije porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini

Izvještaj DZS-a

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju svibnja ove godine bile su veće za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec te 2,5 posto veće u odnosu na svibanj prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše porasle zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 7,1 posto. Porasle su i zalihe energije, za 2,9 posto, a intermedijarnih proizvoda i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto.

Istodobno su zalihe kapitalnih proizvoda pale za 2,3 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe energije porasle za 41 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 11 posto.

Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su pale za 18,6 posto, intermedijarnih proizvoda za 11,1 posto i kapitalnih proizvoda za 7,8 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 0,3 posto, a u rudarstvu i vađenju za 5,5 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini bilježi se kod proizvodnje kože i srodnih proizvoda, za 12 posto te kod proizvodnje metala, za 8,3 posto.

Najviše su pale zalihe u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 38,6 posto te proizvodnji duhanskih proizvoda, za 19,6 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 2,6 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 0,8 posto.

Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha bilježi kod proizvodnje rafiniranih naftnih proizvoda, za 62,3 posto, te proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 33,3 posto.

Najveći pad je zabilježen kod proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava, za 42,8 posto.

You may also like

0 comments