Zalihe energije na godišnjoj razini porasle za više od 3 posto

Analiza DZS-a
Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima porasle su na kraju rujna za 4,4 posto u odnosu na prethodni mjesec te za 3,8 posto prema rujnu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše porasle zalihe energije, za 15,4 posto te intermedijarnih proizvoda, za 6,8 posto. Porasle su i zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 1,6 posto.

Istodobno su zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju pale za 4,1 posto te kapitalnih proizvoda za 2,5 posto. Na godišnjoj su razini zalihe intermedijarnih proizvoda porasle za 8,5 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za pet posto, energije za 3,4 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,6 posto.

Zalihe kapitalnih proizvoda su istodobno smanjene za 2,8 posto Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju rujna su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji porasle za 4,6 posto, dok se u rudarstvu i vađenju nisu mijenjale. Na godišnjoj razini su zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 4,3 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 5,8 posto.

You may also like

0 comments