Žalbeni sud saslušat će argumente oko Trumpove zabrane

Američko ministarstvo pravosuđa suočit će se u utorak na saveznom sudu u San Franciscu s protivnicima privremene zabrane ulaska u SAD državljana sedam muslimanskih zemalja, najkontroverznije odluke predsjednika Donalda Trumpa otkako je prošloga mjeseca preuzeo dužnost.

Sudac James Robart iz Seattlea u petak je suspendirao Trumpovu zabranu, otvorivši mogućnost ljudima iz tih zemalja da ponovno ulaze u zemlju.

Žalbeni sud u San Franciscu saslušat će od odvjetnika ministarstva pravosuđa argumente za ponovno uvođenje zabrane i zastupnika saveznih država Minnesote i Washingtona protiv te mjere. Ročište je zakazano za ponoć po sredneeuropskom vremenu.

Trump je na Twitteru u ponedjeljak navečer poručio da je “prijetnja radikalnog islamizma stvarna. Pogledajte samo što se događa u Europi i na Bliskom istoku. Sudovi moraju brzo djelovati!”.

Presudu suca Robarta nazvao je “smiješnom” i obećao kako će vratiti svoju raniju odluku.

Ministarstvo pravosuđa je u podnesku sudu navelo sa Robartova odluka nanosi trenutačnu štetu američkoj javnosti i onemogućava provedbu izvršne uredbe te dovodi u pitanje nacionalno-sigurnosne procjene predsjednika o riziku koi predstavlja ulazak u zemlju određenih grupa i najboljem načinu za umanjivanje toga rizika.

Protivnici tvrde da su 90-dnevna zabrana koja pogađa državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena i zabrana ulaska svih izbjeglica na 120 dana ilegalne. Država Washington tvrdi da su zabrane nanijele golemu štetu, jer se neki studenti iz tih država nisu mogli vratiti na sveučilišta.

Trumpova zabrana prošlog je tjedna dovela do masovnih prosvjeda i zbrke u američkim zračnim lukama, a nakon što je stupila na snagu 27. siječnja opozvano je oko 60 tisuća viza.

(Agencije)

You may also like

0 comments