Zakon o obnovljivim izvorima energije za mjesec dana ide u javnu raspravu

Zagreb – Dubravka Škrlec, voditeljica odjela za sustav poticaja OIEK pri HROTE-u na osmom po redu Seminaru Mogućnosti primjene obnovljivih izvora energije u organizaciji Energetike marketing, koji je u hotelu Antunović okupio više od stotinu sudionika, rekla je da bi se novi Zakon o obnovljivim izvorima energije u javnoj raspravi mogao naći kroz mjesec dana.

Taj će zakon predviđati reviziju Nacionalnog akcijskog plana za OIE svake dvije godine a novost je i da će MINGO ići u raspis natječaja za izgradnju proizvodnih postrojenja na državnom zemljištu. Po zaprimanju interesa država će osigurati osnovne podatke o predviđenosti gradnje sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji, nepreklapanju s postojećim projektima te mogućnosti priključka na elektroenergetsku mrežu. Ukinut će se Prethodno rješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača koje izdaje HERA, a bit će promjena i u sustavu poticaja koji će biti bazirani na sustavu premijskih i zajamčenih cijena. Proizvođači iz objekata snage manje od 500 kW ili oni priključeni na niski napon trebali bi biti u sustavu zajamčenih cijena, dok će se za pravo na premiju raspisivati natječaji po tehnologijama. Formirat će se eko bilančne skupine za one u sustavu poticaja, odnosno zajamčenih cijena, a proizvođači će, s izuzetkom onih na niskom naponu, biti obvezni plaćati troškove uravnoteženja sustava. Uvodi se kategorija kupca s vlastitom proizvodnjom (neto mjerenje), a kao druge potpore bit će moguće potpore FZOEU u izgradnji. Oni koji već jesu u sustavu poticaja ili imaju sklopljen ugovor s HROTE-om, a riječ je oko 1.300 ugovora, HROTE će poticaje morati isplaćivati do 2029.

Zlatko Zmijarević iz HERA-e govorio je o sustavu jamstva podrijetla električne energije koji će uskoro biti uspostavljen, koji će poticati razvoj tarifnih modela kod opskrbljivača, a tendencija u EU je da se s vremenom certificiraju sva postrojenja na obnovljive izvore. Tzv. zeleni certifikati neće se izdavati onima koji su već ušli u sustav poticaja, ali onima koji će ući u sustav premijskih ili zajamčenih cijena moći će zarađivati i prodajom tih certifikata. Zoran Kordić iz UNDP-a govorio je o mehanizmima suradnje za obnovljive izvore kako bi zemlje JI Europe i EU postigle svoje ciljeve u postotku obnovljivih izvora, korištenjem mehanizama poticaja susjednih zemalja temeljem bilateralnih ugovora, a na seminaru je dosta riječi bilo i o energetskom zadrugarstvu u Hrvatskoj, u kojoj već djeluje 10 zadruga. Damir Dović s FSB-a govorio je o energetskoj certifikaciji, pri čemu je istaknuo da se u faktorima korekcije ne vrednuju projekti u kojima se primjenjuju OIE, pa će se u praksi pokazati da za mnoge mjere energetske učinkovitosti neće biti postignuti očekivani efekti. Marina Čavlović iz HEP ODS-a istaknula je da novonastale okolnosti oko nesklapanja novih ugovora o otkupu električne energije iz sunčanih elektrana nameću kreativniji pristup projektima. “Bez poticajnog otkupa znatno je važnije postići sinergiju elektrane i distribucijske mreže, što dovodi do povratka na realne tehničke kriterije optimalnosti, a elektrane koje su sposobne ostvariti simbiozu s mrežom imaju najniže troškove priključenja”, rekla je Čavlović. Na Seminaru je predstavljen niz projekata kao što su projekt Sinerot u Virovitičko-podravskoj županiji, crowdfunding projekt i prvi projekt neto-mjerenja za integrirani FN u OŠ Ostrog te REGEA-ini projekti. Svoja tehnička rješenja i primjere izvedenih projekata prezentirali su i iz tvrtki Daikin, Panasonic, Veka-Ing, Vaillant i Viessmann.