Zakočena aktivnost industrije u eurozoni

Aktivnosti u industriji eurozone porasle su u rujnu najslabijim tempom u dvije godine, zakočene stagnacijom novih izvoznih narudžbi u okruženju trgovinskih napetosti i političke neizvjesnosti, izvijestila je u ponedjeljak tvrtka Markit.
Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone pao je u rujnu za 1,4 boda u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na 53,2 boda, najnižu vrijednost od prošlogodoišnjeg rujna, izvijestila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka, neznatno snizivši početnu procjenu njegove vrijednosti.

“Usporavanje se može povezati sa slabašnom potražnjom i pojačanom nesklonošću klijenata riziku, često povezanima sa zabrinutošću zbog trgovinskog rata i carina, ali i sa pojačanom političkom neizvjesnošću i višim cijenama”, tumači glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Nove izvozne narudžbe gotovo su stagnirale u rujnu, bilježeći najslabiji rezultat u nešto više od pet godina, primjećuju u Markitu, izdvajajući pad narudžbi u njemačkoj i francuskoj industriji. “Istraživanje skicira najlošiju sliku trgovinske razmjene u više od pet godina, uz naglo posustajanje rasta izvoza od najviše vrijednosti u vremenskom nizu krajem 2017. do gotovo stagnacije u rujnu (ove godine)”, ističe Williamson.

U okruženju geopolitičkih napetosti i zabrinutosti zbog protekcionističkih mjera širom svijeta pogoršana su i očekivanja kompanija za predstojeće razdoblje, kliznuvši na najnižu razinu u tri godine. “Pokazatelji za predstojeće razdoblje navode na zaključak da je najgore tek pred nama: optimizam za predstojeću godinu blizu je najniže razine u tri godine, priljev novih narudžbi i kupnja sirovina i materijala za proizvodnju najslabiji su u više od dvije godine a nerealizirane narudžbe smanjuju se prvi puta u tri godine”, sažima rezultate izvješće glavni ekonomist Markita.

You may also like

0 comments