Zaključavanje Šangaja spustilo cijenu nafte

Kombinirano sa strahom rasta kamatnih stopa

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima za gotovo pet posto, na najnižu razinu u posljednja dva tjedna, pod pritiskom zabrinutosti zbog produljenih zaključavanja u Šangaju i mogućeg povećanja kamatnih stopa u SAD-u koji prijete globalnom rastu i potražnji za naftom. Na londonskom tržištu cijena barela iznosila je 101,46 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 97,46 dolara.

U Šangaju vlasti podižu ograde ispred stambenih zgrada, što izazva novo negodovanje javnosti. U Pekingu su mnogi stanovnici počeli stvarati zalihe hrane, u strahu od sličnog zaključavanja nakon pojave nekoliko slučajeva.

Cijene nafte također pritišće mogućnosti podizanja američkih kamatnih stopa, koje jačaju američki dolar. Jak dolar čini robu izraženu u dolaru skupljom za vlasnike drugih valuta i ima tendenciju da pokazuje povećanu averziju prema rizičnoj imovini.

Cijene su na oba tržišta u prošlom tjednu izgubile gotovo 5 posto zbog zabrinutosti za potražnju, dok je cijena u Londonu naglo potonula nakon što je u prošlom mjesecu dosegnula najvišu razinu od 2008. godine, od 139 dolara.

No cijene nafte podupire nedovoljna ponuda. Ruska invazija na Ukrajinu već je smanjila opskrbu zbog zapadnih sankcija i kupaca koji izbjegavaju kupnju ruske nafte, ali dodatno bi mogla pasti zbog EU-ove potencijalne zabrane ruske nafte.

Times je u ponedjeljak izvijestio da blok priprema “pametne sankcije” protiv uvoza ruske nafte, pozivajući se na riječi izvršnog potpredsjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskisa.

Prekidi proizvodnje u Libiji također pružaju podršku. Ta članica OPEC-a gubi zbog nemira u proizvodnji više od 550.000 barela dnevno, a rafinerija nafte Zawiya oštećena je nakon oružanih sukoba.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak stajao 107,66 dolara, što znači da je pao 1,15 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like