Zagrebački HSLS upozorio na problem nedostatka javnih zahoda u Zagrebu

Na problem nedostataka javnih zahoda u Zagrebu u subotu je na konferenciji za novinare na Britanskom trgu, neposredno uz najstariji javni WC u gradu izgrađen 1908. godine, upozorio predsjednik zagrebačkoga HSLS-a i gradski zastupnik Alen Ostojić. 

 Nakon konferencije Ostojić je gospođi koja održava taj najstariji javni WC na Britancu uručio cvijeće, kao mali znak zahvalnosti za njezin posao kojim Zagreb čini još zdravijim gradom. Taj WC je, rekao je, jedan od najčišćih i najurednijih javnih toaleta u gradu, a posjećuju ga i turisti kao atrakciju jer govori o kulturi življenja, zdravlja i čistog Zagreba.

 Ostojić se osvrnuo i na gradnju nove fontane na Britancu u iznosu od 493.000 kuna, te poručio neka zaključak zagrebačkoga HSLS-a bude da umjesto 40 novih fontana koliko ih je gradonačelnik Milan Bandić odlučio izgraditi, barem dio sredstava onda izdvoji za četiri nova javna zahoda na području Zagreba.

 Podsjetivši da je 19. studenoga Svjetski dan WC-a, Ostojić je rekao da na području Zagreba ima 26 javnih zahoda, ali su na žalost svi oni smješteni na području šest gradskih četvrti, dok 11 gradskih četvrti nema javne zahode. “To nam se čini apsolutno neopravdanim i zato je naše pitanje – zašto Gradska uprava ima jnegativan stav prema potrebi daljnje izgradnje i ulaganja u javne toalete grada Zagreba poglavito ako znamo da smo prošle godine imali više od milijun i pol turista u gradu Zagrebu, a imamo i sve veći broj starijih sugrađana u našemu gradu – 17 posto sugrađana je iznad 65 godina”, istaknuo je Ostojić.

 Podsjetio je da su i lani 19. studenoga održali konferenciju za novinare, te da je od tada do danas izgrađen samo jedan novi javni zahod za čiju gradnju je Gradska uprava uložila 100.000 kuna, ali je on opet na žalost, na području tih šest gradskih četvrti, ovoga puta na području Maksimira u Ulici Ivana Česmičkog, u blizini Svetišta Majke Božje Remetske.

 “To pokazuje i da grad Zagreb nema strategiju ulaganja u razvoj javnih toaleta koji se definitivno trebaju izgraditi  na području gradskih četvrti Sesveta, Novog Zagreba – istoka, zapada i Stenjevca”, rekao je Ostojić. Upozorio je i na problem što postojeći javni zahodi nisu funkcionalni i nisu prilagođeni osobama s invaliditetom

 “Javni WC-i moraju biti funkcionalni i moraju biti prilagođeni osobama s invaliditetom”, poručio je Ostojić i podsjetio da u Zagrebu živi 96.000 osoba s invaliditetom te da, na žalost, od tih 26 javnih zahoda samo njih šest ima kabine za osobe s invaliditetom, te istaknuo da HSLS-u to žele promijeniti.

 Ostojić je podsjetio je i da je danas Svjetski dan prevencije nasilja nad djecom, poručivši kako je stav zagrebačkoga HSLS-a da ni jedno nasilje nad djecom ne može biti opravdano i da se svako nasilje nad djecom može spriječiti.

(Agencija)

You may also like