Zagreb i Molisse će tješnje surađivati

Na prigodnoj svečanosti u Talijanskom paviljonu na Svjetskoj izložbi Expo 2015. u Milanu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik regije Molise Paulo Di Laura Frattura potpisali su Sporazum o suradnji, kojim se učvršćuju veze Zagreba i Moliških Hrvata koji su u toj pokrajini očuvali hrvatski jezik, tradiciju i kulturu.

S regijom Molise, koja broji oko 400 tisuća stanovnika, pojačat ćemo gospodarsku, znanstvenu i kulturnu suradnju, rekao je Bandić po povratku u Zagreb, a prigodom primanja sudionika Međunarodne smotre folklora. “Hrvatska enklava već osamsto godina živi u tri gradića s dvije tisuće stanovnika, na brežuljcima pokrajine Molise, gdje imamo tri gradonačelnika koji čuvaju hrvatsku tradiciju, običaje i jezik”, kazao je Bandić, dodavši da je riječ o Hrvatima koji su otišli iz dijela od Neretve do Cetine, dijela Hercegovine i Dalmatinske Zagore.

Bandić je izrazio i zadovoljstvo i što je posjetio Expo iako, što je ocijenio besramnim, Hrvatska ove godine na toj svjetskoj izložbi ne sudjeluje. “Hrvatskog štanda nije bilo, ali smo barem u maloj enklavi Molise zastupali Hrvatsku i barem na jedan dan bili na Expu”, dodao je. Sporazumom se nastavlja dugogodišnja suradnja Grada Zagreba i Regije Molise, koja bi sada trebala biti proširena područjima od zajedničkog interesa s naglaskom na gospodarstvo i kulturu, te stvaranje veza između obrazovnih i znanstvenih ustanova i programima i projektima koji se financiraju iz fondova EU.

Poticat će se i suradnja u ekološkim programima s posebnim osvrtom na energetsku efikasnost i zaštitu okoliša, sportska suradnja i promicanje hrvatske kulture, književnosti i jezika u Regiji Molise, kao i promicanje talijanske kulture, književnosti i jezika u Zagrebu. Na poziv zagrebačkog gradonačelnika, predsjednik te regije u rujnu dolazi u Zagreb.

You may also like