Home Europska unija Zagovornici zabrane pobačaja prosvjedovali širom Poljske

Zagovornici zabrane pobačaja prosvjedovali širom Poljske

by Agencije

Organizacije koje se bore protiv prava na pobačaj organizirale su u nedjelju u Poljskoj skupove potpore novom prijedlogu zakona kojim bi se gotovo posve zabranio pobačaj iako su postojeći propisi već jako restriktivni.

“Danas pozivamo državne vlasti da zajamče punu zakonsku zaštitu nerođene djece”, kazao je jedan od organizatora Pawel Kwasniak, predsjednik udruženja koje se bori za zabranu pobačaja iz Varšave, pred gotovo tisuću pristaša u poljskom glavnom gradu.

Slični skupovi održani su u nedjelju u gotovo 140 poljskih gradova i općina. Sadašnji propisi dopuštaju pobačaj u tri slučaja: kada postoji rizik za život ili zdravlje majke, kada se utvrdi teško oštećenje ploda i kada je trudnoća posljedica silovanja ili incesta.

Nekoliko organizacija za zabranu pobačaja predložilo je parlamentu, uz potporu Katoličke Crkve i vladajućih konzervativaca, zakon koji uvodi još stroža ograničenja.

Po prijedlogu, pobačaj bi bio dopušten samo kako bi se spasio život majke. Također se predlaže maksimalna kazna zatvora za osobu koja izvodi pobačaj od pet godina, prema sadašnjih dvije. Prijedlog mora prikupiti 100.000 potpisa kako bi o njemu raspravljao parlament. Prikupljanje potpisa traje do četvrtka.

Tisuće Poljaka već su prosvjedovale protiv tog prijedloga zakona, a pokrenuto je i prikupljanje 100.000 potpisa da se donese zakon koji bi liberalizirao pobačaj.Među protivnicima zabrane pobačaja su supruge trojice bivših poljskih predsjednika, Danuta Walesa, Jolanta Kwasniewska i Anna Komorowska.

Related Posts