Zagađenje zraka u Singapuru ugrožava plivačka natjecanja

Visoka razina zagađenosti zraka ugrozila je održavanje plivačkog mitinga za Svjetski kup, koji bi se ovog vikenda trebao održati u Singapuru. Prema posljednjim mjerenjima indeks zagađenosti (PSI) u Singapuru već se tjednima ne spušta ispod 100, što se smatra granicom “nezdravog zraka”. Organizatori natjecanja već su odlučili otkazati daljinske discipline pa u Singapuru na programu neće biti utrke na 1500 m slobodno za plivače i na 800 m za plivačice.

Izvršni direktor Međunarodne plivače federacije (FINA) Cornel Marculescu izjavio je da sudbina petog natjecanja za Svjetski kup ovisi o izmjerenim količinima smoga u Singapuru. “Ako će indeks zagađenosti u trosatnom razdoblju biti iznad 200 i uđe u područje vrlo nezdravog zraka, utrke se neće održavati”, pročitao je Maculescu iz priopćenja na konferenciji za medije.

FINA planira poduzeti dodatne mjere kako natjecatelji ne bi bili previše izloženi nezdravoj atmosferi na otvorenom bazenu plivačkog centra u Singapuru. Start jutarnjih kvalifikacija već je pomaknut za sat vremena prema naprijed, a plivači s najboljim prijavljenim vremenima bit će pošteđeni nastupa u kvalifikacijama u slučaju visoke razine zagađenosti zraka. “Iznimno smo razočarani zbog ove situacije. Zdravlje i sigurnost naših sportaša, gostiju, službenih osoba, volontera i gledatelja naš je glavni prioritet”, zaključio je Marculescu.

You may also like