Zaev ne ide na pregovore u Bruxelles

Lider opozicijskog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, izjavio je da neće prisustvovati sastanku sa europskim povjerenikom Johannesom Hahnom, 10. lipnja u Bruxellesu, na kojem bi se trebali definirati načini izlaska iz političke krize, objavila je TV Nova. Zaev kaže da je Hahnova izjava u Washingtonu, nakon sastanka sa političkim liderima u Skoplju, pristrana i ne odgovara trenutku s obzirom na predstojeći odlučujući susret u Bruxellesu, a prenosi Al Jazeera Balkans.

“Čudi ocjena europskog povjerenika Hahna o generalno pozitivnim izvještajima promatračke misije OSCE-a u vezi posljednjih izbora u Makedoniji. Ni OSCE ni Evropska unija do sada nisu konstatirali da je izvještaj o izborima u Makedoniji pozitivan. Osim toga, dokazi iz projekta ”Istina za Makedoniju” je razotkrio i kriminalnu pozadinu u više izbornih ciklusa u zemlji koje je organizirao i proveo (premijer) Nikola Gruevski i njegova vlast”, rekao je Zaev.

On je naglasio da se SDSM u ovom periodu odnosila maksimalno demokratski i sjedala za pregovarački sto uprkos neravnopravnom položaju u koji je bila postavljena. “Poslije razgovora 2. lipnja u Skopju, protiv mene je podignuta još jedna tužba i to za uzimanje mita, iako se krivična prijava MUP-a odnosila na pokušaj primanja mita”. Također, dodao je, izveden je pokušaj diverzije na automobilu sina Zorana Veruševskog, pretresani su stanovi osoba u pritvoru, paljena su vozila, napadani su neistomišljenici vlasti. “Uložili smo maksimum u ovaj ozbiljan proces i očekujemo da sve strane to poštuju”, rekao je Zaev za TV Novu.

Ta televizija je prenijela i demantij EU u kojem se kaže da Hahn nije rekao da dogovorene izvanredne izbore u travnju treba pripremiti aktualna vlada premijera Gruevskog. “Ne, povjerenik nije rekao da aktualna vlada treba da provede prijevremene izbore. Hahn je u Washingtonu ponovio ono što je bilo dogovoreno na susretu u Skoplu, a to je da će biti održani novi izbori u travnju 2016. godine, da će biti pooštrena izborna pravila i da treba da budu identificirane nepravilnosti sa prethodnih izbora, da će Evropska komisija pomoći reforme zakona itd. i da su partije pokazale spremnost da sljedeće sedmice donesu odluku o vladinoj organizaciji koja treba te izbore da pripremi”, navodi TV Nova.

Nije posao Europske komisije, već političkih partija da odlučuju o strukturi vlade koja će pripremiti izbore, navode iz Bruxellesa. Povjerenik Hahn je, dodaje se, od makedonskih političkih lidera zatražio da na briselski sastanak dođu sa zajedničkim prijedlogom. Hahn se, kako se navodi, u svojoj izjavi osvrnuo i na skandal sa snimcima iz “afere prisluškivanja” istakavši da je veliki, te da ne smije da bude ignoriran. “Radi se o velikom skandalu koji niko ne može da ignorira. Ima oko 22.000 snimljenih traka što je veliki skandal. Da ne govorim o sadržaju što je nešto drugo. Mišljenja smo da treba da postoji dvokratna reakcija na ovo. Jedna je politička i zbog toga tražimo od opozicije da se vrati u skupštinu i da ova pitanja budu riješena na uobičajen politički način, putem skupštinske rasprave, da se formiraju istražne komisije”, rekao je Hahn.

You may also like