Zaev: Makedonska oporba će bojkotirati izbore

Najveća makedonska oporbena stranka najavila je da će bojkotirati prijevremene parlamentarne izbore i dovela u pitanje realizaciju dogovora između Bruxellesa i makedonskih stranaka o rješavanju višemjesečne političke blokade u zemlji.

Neposredno prije nego što se u ponoć raspustio makedonski parlament, čime je otvoren put održavanju izbora, vođa oporbenih socijaldemokrata Zoran Zaev rekao je da nisu ispunjeni uvjeti za slobodne i poštene izbore. Makedonska vlada, po njemu, nije prestala utjecati na medije i nije provela dogovorenu reviziju biračkog popisa. “U ime demokracije SDSM neće sudjelovati u tim lažnim izborima. Pozivam sve građane, studente, seljake, ljude svih vjera i etniciteta da zajedno obranimo demokraciju”, rekao je Zaev.

Raspuštanje parlamenta bilo je očekivano pošto su se vladajući i oporba posredništvom EU-a dogovorili o održavanju prijevremenih izbora. Time je trebala biti riješena višemjesečna politička kriza izazvana optužbama o ilegalnom prisluškivanju i raširenoj zloupotrebi položaja konzervativnog premijera Nikole Gruevskog (VMRO DMPNE) i njegove vlade.

Izbori su prvotno bili planirani za 24. travnja, ali su EU i Sjedinjene Države izrazile zabrinutost zbog dojava o zastrašivanju birača pa su izbori odgođeni najvjerojatnije za 5. lipnja. Predsjednik parlamenta ima rok do 15. travnja za odluku o datumu izbora. Vlada premijera Gruevskog nakon gotovo desetljeća na vlasti suočila se lani s optužbama za nezakonito prisluškivanje, uplitanje u medije i sudstvo, namještanje izbora i uhljebljivanje stranačkih poslušnika na visoke javne položaje. Gruevski optužbe odbacuje i tvrdi da se radi o zavjeri s ciljem njegova rušenja s vlasti.

You may also like

0 comments