Zachary Schrieber najavljuje krah Saudijske Arabije

Zachary Schrieber, čovjek koji je predvidio da će nafta s ondašnjih 120 pasti na manje od trideset dolara po barelu i koji je na svome predviđanju zaradio oko milijardu dolara, donio je novo financijsko proročanstvo. Kako je pred vrlo ozbiljnim investitorima ustvrdio, Saudijska Arabija, koja danas ima oko 500 milijardi dolara pričuve u riznici, za dvije do tri godine potpuno će kolabirati što će izazvati šok na financijskim tržištima diljem svijeta.

Iako se tako smjela financijska predviđanja čine vrlo rizičnima, sigurno je da se Schrieberove riječi pažljivo osluškuju diljem svijeta jer dokazano je se da se predviđanja ovog investicijskog bankara gotovo uvijek ispunjavaju, piše Večernji list.

Sam Schrieber, kojeg danas osluškuju svi ozbiljni investitori u energetici, prilično je samozatajan i povučen. O njemu ne postoji Wikipedijina stranica, on ne daje intervjue, već samo povremeno iznese prognoze koje rade u okviru njegova fonda PointState. Naime, Schrieber je PointState osnovao 2011. kada je shvatio kako bi analizama koje izrađuje mogao zaraditi znatno više nego što bi zaradio radeći za neku veliku kompaniju.

U samo nekoliko godina postao je poznat među bankarima, no javnost je o njemu vrlo malo znala. Sve do 2014., kada je na temelju svojih prognoza “pomeo” tržište. Danas je fond PointState vrijedan oko 2,8 milijardi dolara, a vjeruje se da će mu vrijednost rasti. Barem dok je Zachary Schrieber na njegovu čelu.

You may also like