Zabrinutost zbog stanja društva u Makedoniji

Florian Biber, politolog i profesor na Sveučilištu u Grazu te rukovoditelj Centra za jugoistočne studije, komentirao je za DW kako vidi sadašnji trenutak u Makedoniji. Specijalnost su mu politički sustavi, demokracija i etnički sukobi.

Na pitanje novinara DW kako vidi sadašnju situaciju u Makedoniji, odgovorio je kako aktualni trenutak sukoba Zorana Zaeva i Nikole Gruevskog, te optužbe na račun oporbe vidi kao prelazak utvrđenih linija i eskalaciju sukoba, ali i povećanje autoritarnosti u Makedoniji. Zaev, koji prijeti bombom i obavještajnim materijalima, ako ih ima treba ih što prije objaviti, a ukoliko želi njima trgovati, bit će to ogromna diskreditacijska šteta za oporbu.

Korijene stagnacije Makedonije na euroatlanskome putu vidi u autoritarnom režimu Nikole gruevskog, koji je u stalnoj kampanji populizma.zatiranja oporbe i kontrole medija, a pri tome je grčka blokada koristan alat za prebaciti krivnju. Kaže kako potoje sličnosti sa Dodikom, Orbanom, Erdoganom i Đukanovićem, u populističkom nacionalizmu i borbi protiv korupcije kod političkih protivnika, dok o putinizaciji ne može biti govora, jer u Makedoniji ipak postoje minimalni demokratski standardi.

Domaćin slijedećeg sastanka NATO-a bit će Austrija, te je, stoga, povećano zanimanje za situaciju u zemljama kandidatima, demokracija i sloboda medija bit će na dnevnome redu. Čini se kako se i njemačko ministarstvo vanjskih poslova odredilo prema situaciji nazivajući oporbu demokratskom što je sugeriralo kako se u poziciji ne nalaze demokrati. Zabrinutost je to veća što se Putin stavlja na stranu nedemokratskih praksi i tome se približava novoj vlasti u Grčkoj, ali i u Makedoniji.