Zabrinutost zbog širenja delta soja u fokusu tržišta

Stabilnost cijena

Vrijednosti nafte stabilizirale su se na međunarodnim tržištima blizu razine od 69 dolara, poduprte tijesnom opskrbom koja je ublažila zabrinutost zbog opetovanog širenja covida-19 i njegova mogućeg utjecaja na oporavak potražnje. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila 68.86 dolara, dok je na američkom tržištu ona iznosila 66.63 dolara za barel.

Naime, trgovce je e jučer uznemirilo opetovano širenje zaraze covidom-19 širom svijeta i uvođenje mjera zatvaranja, koje bi mogle ponovo pogoditi potražnju upravo kada se vodeći proizvođači spremaju povećati opskrbu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom planiraju pak od kolovoza do kraja godine povećati opskrbu za dva milijuna barela dnevno kako bi obuzdali cijene i podmirili sve veću potražnju u postpandemijskom oporavku.

OPEC očekuje da potražnja za naftom ove godine porasti 6.6 posto, s težištem na drugoj polovici godine. Moguće poklapanje širenja zaraze s povećanjem opskrbe bilo je jučer u fokusu tržišta, međutim nervozno se trgovanje stišalo te analitičari očekuju kako nije vjerojatno da će delta varijanta korona virusa ugroziti američko gospodarstvo kao protekle godine, iako je više nego li vjerojatno posrtanje nekih regija i nekih sektora.

Analitičari procjenjuju i da je dogovoreno povećanje opskrbe prilično skromno, jer obzirom na izgledni oporavak, tržište bi se moglo naći u deficitu opskrbe. Sve izgledniju nervozu glede te činjenice trebalo bi staviti pod kontrolu, jer bez toga neće biti oporavka cijena.

Zbog praznika u muslimanskom svijetu OPEC ni jučer nije objavio kolika je prethodnog dana bila cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica. U četvrtak je iznosila 73.15 dolara.

You may also like

0 comments