Zabrinutost zbog američkih zaliha spustila cijenu nafte

Ispod 40 dolara za barel
Cijene barela nafte potonule su u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 39 dolara pod utjecajem naglog rasta zaliha u SAD-u i širenja koronavirusa u SAD-u i Europi koje potiče zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barelaiznosila je 39,13 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo pood 37,30 dolara.  Trgovce je zabrinuo nagli rast zaliha sirove nafte i benzina u SAD-u, prema izvješću Američkog instituta za naftu (API). Zalihe sirove nafte porasle su za 4,6 milijuna barela, a analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su rast za 1,2 milijuna barela.

Tržišta je poljuljao i rekordan broj slučajeva covida 19 u Sjedinjenim Državama, Rusiji, Francuskoj i drugim zemljama u proteklim danima. Europske vlade uvele su nove ograničenja kako bi obuzdale brzo širenje virusa. Raspoloženje je prigušilo i jučerašnje priznanje američkog predsjednika Donalda Trumpa da će novi paket potpora u koronakrizi vjerojatno biti usvojen tek nakon predsjedničkih izbora koji će biti održani 3. studenoga.

Pritisak na cijene nafte stvara i libijska proizvodnja koja bi u sljedećim tjednima trebala porasti na milijun barela dnevno nakon ukidanja blokade ključnih naftnih polja.Snažan pad cijena nije zaustavilo ni zatvaranje proizvodnje u Meksičkom zaljevu zbog približavanja uragana Zeta. Naftne kompanije i luke duž američke obale počele su s evakuacijom već početkom tjedna.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u utorak iznosila 39,53 dolara, što znači da je porasla 31 cent u odnosu na početak tjedna.

You may also like

0 comments