Zabrinutost za potražnju u fokusu naftnih tržišta

Uvjeti širenja zaraze
Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 42 dolara nakon snažnog pada koji je prouzročilo povećanje zaliha benzina u SAD-u, signaliziravši pogoršanje potražnje u uvjetima širenja zaraze Covidom 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 54 centa, na 42,27 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 40,59 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 1,67 dolara. Trgovce je jučer zabrinulo izvješće vlade u Washingtonu koje je pokazalo da su zalihe benzina u prošlom tjednu pale za 1,9 milijuna barela. Očekivalo se da će izvješće pokazati njihov pad za 1,8 milijuna barela. U četiri tjedna zaključno sa 16. listopada ukupne isporuke nafte i naftnih proizvoda, pokazatelj potražnje, pale su 13 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Podaci nagovješćuju slabljenje potražnje za energentima u kotekstu rekordnog broja novozaraženih koronavirusom u nekoliko američkih država i u Europi, novih mjera zatvaranja i kineskog ograničenja putovanja u inozemstvo kako bi se zaustavilo širenje bolesti. Izglede za potražnju zatamnjuje i tek slabašna nada da će zastupnici u američkom Kongresu postići dogovor s Bijelom kućom o paketu ekonomskih poticaja, nakon što je predsjednik Donald Trump demokrate optužio da pokušavaju izmamiti ustupke.

Tržišta zabrinjava i moguća prekomjerna ponuda nakon što je izvoz libijske nafte pojačan u listopadu zahvaljujući ukinutim blokadama. Libijska proizvodnja porasla je na oko 500.000 barela dnevno, a vlada u Tripoliju očekuje da će do kraja godine dosegnuti milijun barela dnevno.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u srijedu iznosila 40,88 dolara, te pala 16 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments