Zabrinutost za potražnju spustila cijenu nafte

Analiza

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 96 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u okruženju visokih kamatnih stopa zasjenila smanjenu opskrbu. Na londonskom je tržištu cijena iznosila je 95,89 dolara. U srijedu zaključila je trgovinu u plusu 2,59 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 92,92 dolara.

Poticaj tržištima u srijedu bio je pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za 2,2 milijuna barela, prema vladinim podacima, znatno veći no što su analitičari koje je Reuters anketirao očekivali.

Zalihe sirove nafte u američkom čvorištu Cushingu pale su za 943 tisuće barela, kliznuvši na najnižu razinu u povijesti pod pritiskom snažne snažne rafinerijske i izvozne potražnje. Trgovce brine kvaliteta preostale nafte i mogućnost pada zaliha ispod minimalne operativne razine.

Pad zaliha naglašava oskudnu ponudu, objašnjavaju analitičari. Postojala je nada da će Kina izdati daljnje kvote za izvoz, što bi pomoglo ublažavanju napetosti na tržištima srednjih destilata.

“Međutim ajnoviji podaci o zalihama iz Global Insights pokazuju da su zalihe rafiniranih proizvoda u regiji ARA porasle za 76 tisuća tona tijekom proteklog tjedna na 5,29 milijuna tona. Gasoil je imao najveći porast zaliha, povećavši se za 79 tisuća tona na 1,99 milijuna tona. Trenutno je i dalje znatno ispod petogodišnjeg prosjeka i bit će zabrinutost kako se bližimo zimskim mjesecima. U Singapuru, najnoviji podaci pokazuju da su ukupne zalihe rafiniranih proizvoda pale za 1,95 milijuna barela tijekom proteklog tjedna na 42,04 milijuna barela. Pad je uglavnom potaknut zalihama lož-ulja, koje su pale za 2,08 milijuna barela na 19,77 milijuna barela, dok su lagani destilati zabilježili marginalan pad od 245 tisuća barela na 12,89 milijuna barela”, pišu analitičari ING Thinka.

U četvrtak prevagnula je ponovo bojazan da će središnje banke vodećih gospodarstava biti prisiljene ustrajati u podizanju kamatnih stopa kako bi obuzdale inflaciju koju dijelom potpiruju u više cijene energenata.

Pad zaliha sirove nafte nadovezao se na kontinuirano smanjenje isporuka iz Saudijske Arabije i Rusije, za 1,3 milijuna barela dnevno do kraja godine, povrh smanjene opskrbe iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika.

Rusija je istodobno zabranila izvoz goriva kako bi osigurala opskrbu domaćeg tržišta. Zabrana neće biti ukinuta tako skoro, ostat će na snazi dok se rusko tržište ne stabilizira, citirala je u četvrtak državna novinska agencija TASS ministra energetike Nikolaja Šulginova.

Rusija nije razgovarala s OPEC+ o mogućem povećanju isporuka sirove nafte radi kompenzacije zabranjenog izvoza goriva, dodao je Kremlj u četvrtak.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu poskupio 2,61 dolar, na 97,08 dolara.

You may also like