Zabrinutost za opskrbu ponovno podigla cijenu nafte

Kratkotrajni požar naftovoda u Turskoj

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 88 dolara nakon kratkotrajnog požara na naftovodu u Turskoj koji je potaknuo strahovanja od nedostatne opskrbe u razdoblju snažnog oporavka potražnje. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla na 87,99 dolara, dok je na američkom tržištu iznosila 86,09 dolara za barel.

Tržišta su uznemirili jučerašnja eksplozija i požar na naftovodu Kirkuk-Ceyhan na jugoistoku Turske i obustava isporuka nafte. Turski operater naftovoda objavio je jutros da je vatra ugašena i da je nafta ponovo krenula prema kupcima na mediteranskom tržištu.

Visoki izvor u sigurnosnim krugovima rekao je za Reuters da je eksploziju vjerojatno izazvao pad električnog stupa, a ne napad.

Cjevovod dostavlja naftu iz Kirkuka u iračkom Kurdistanu do turske izvozne luke Ceyhan.

Kratkotrajna obustava isporuka nafte iz Iraka nadovezala se na probleme proizvođača s povećanjem opskrbe u razdoblju oporavka gospodarstva od pandemijske krize, zbog nedostatnih ulaganja i kašnjenja radova na održavanju polja.

Analitičari u 2022. predviđaju tijesnu opskrbu naftom, dijelom i zato što potražnja ne pokazuje naznake posustajanja, unatoč širenju iznimno zarazne varijante koronavirusa omikron.

Strahovanja od nedostatne opskrbe potpiruju i geopolitičke napetosti između Rusije i Zapada zbog Ukrajine i napadi jemenskih Huta na Ujedinjene Arapske Emirate. Rusija je drugi proizvođač nafte u svijetu, a UAE treći u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Dužnosnici OPEC-a rekli su Reutersu da bi se cijene nafte mogle rasti i sljedećih nekoliko mjeseci zbog oporavka potražnje i ograničenih kapaciteta OPEC+ i da bi mogle premašiti 100 dolara po barelu.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je u srijedu da bi ponuda nafte u prvom tromjesečju trebala nadmašiti potražnju, ali je upozorila i da su komercijalne zalihe nafte i goriva u zemljama OECD-a na najnižim razinama u sedam godina.

Dodali su i da bi smanjena opskrba mogla izazvati snažne oscilacije na tržištu u ovoj godini.

OPEC je u izdvojenom izvješću objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak stajao 88,08 dolara, što znači da je poskupio 1,46 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like