Zabrinutost za opskrbu drži cijenu nafte visokom

Oporavak nakon koronakrize?

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu razine od 86 dolara budući da je veća opskrba iz Libije ublažila strahovanja da opskrba neće moći držati korak s oporavkom potražnje nakon koronakrize. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 85,94 dolara, a na američkom 84,78 dolara za barel.

U fokusu investitora bili su prošlog tjedna problemi vodećih proizvođača s povećanjem opskrbe zbog nedostatnih ulaganja i kašnjenja radova na održavanju naftnih polja, koji su pokrenuli val kupnji, poduprt stišavanjem nervoze zbog mogućeg utjecaja omikrona na potražnju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusija i njihovi saveznici postupno ublažavaju ograničenja proizvodnje koja su uveli kako bi je prilagodili urušenoj potražnji u 2020. zbog pandemije covida 19.

Mnogi manji proizvođači ne uspijevaju pak povećati opskrbu, a neki su na oprezu i ne žele crpiti previše nafte kako ih ne bi zatekao eventualni novi zastoj zbog novih žarišta covida 19.

Cijene su u takvom okruženju dosegnule najviše razine u nekoliko godina, a u takvom bi okruženju uzlazni trend na londonskom tržištu mogao nastaviti kroz dulje vremensko razdobje, rekli su trgovci.

Neimenovani izvori izjavili su prošlog tjedna za Reuters da Kina planira organizirati aukciju državnih zaliha nafte oko Lunarne nove godine, između 31. siječnja i 6. veljače, u sklopu plana koji SAD koordinira sa skupinom velikim potrošačima kako bi ublažio rast cijena.

Uzlazni trend cijena zakočio je danas i povratak libijske proizvodnje na 1,2 milijuna barela dnevno, prema objavio državne naftne tvrtke National Oil. Libijska proizvodnja spustila se u prošlom tjednu na oko 900 tisuća barela dnevno zbog blokade pojedinih naftnih polja.

OPEC je u izdvojenom izvješću objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak stajao 85,46 dolara, što znači da je poskupio 74 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan

You may also like