Zabrinutost za Kinu, najvećeg potrošača energije, zadržala cijenu nafte na 49 posto

Cijene barela nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 49 dolara budući da oštar pad tržišta dionica u Kini, najvećem potrošaču energije u svijetu, potpiruje zabrinutost za potražnju u kontekstu prekomjerne ponude.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,54 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 41,67 dolara. Današnji oštar pad tržišta dionica u Kini, za više od šest posto, potpirio je bojazni da će Peking ponovo devalvirati valutu, što bi značilo slabiju potrošnju i nižu razinu uvoza. To bi značilo i slabiju potražnju za naftom, ali i za industrijskim metalima, uključujući bakar. “To pritišće cijene nafte a trgovanje je počelo s nižih razina”, tumači Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

I američko tržište i ono u Londonu zabilježili su pad cijena gotovo za trećinu u odnosu na povišenu razinu iz svibnja a podaci pokazuju da brojni špekulanti naveliko špekuliraju s nastavkom silaznog trenda. Značajan uteg predstavljaju i očekivanja da će zalihe u SAD-u rasti idućih mjeseci zbog redovnih radova na održavanju rafinerija. Sezona vožnje bliži se kraju, što znači i smanjenju potražnju za naftom u SAD-u.

Dugoročni izgledi ukazuju na pad cijena, konstatiraju u BMI Researchu, ogranku agencije za kreditne rejtinge Fitch. Po njihovoj će procjeni ponuda iduće dvije godine rasti snažnije nego potrošnja i cijene nafte neće se značajnije mijenjati do 2018. Prema aktualnim procjenama proizvodnja trenutno premašuje potražnju za tri barela dnevno. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 45,96 dolara, što znači da je pala 66 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like