Home Energetika Zabrinutost za kinesku potražnju pritisnula cijene nafte

Zabrinutost za kinesku potražnju pritisnula cijene nafte

by Agencije

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti za gospodarski rast u Kini i naznaka da prevelika globalna ponuda ograničava saudijski izvoz. Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u prosincu pala 76 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,70 dolara. Na američkom tržištu barelom se prema ugovorima za isporuke u studenom trgovalo po 57 centi nižoj cijeni, od 46,69 dolara.

Raspoloženje na tržištu prigušio je podatak da je kinesko gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo najslabije u šest godina. Odvojeni podaci pokazuju i da je kineska potražnja za naftom blago pala u rujnu, što znači da na njezin rast na godišnjoj razini zaostaje za prognozama Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Dodatno je ulagače oneraspoložio podatak da je Saudijska Arabija, najveća svjetska izvoznica, u kolovozu isporučivala 278 tisuća barela sirove nafte dnevno manje nego u prethodnom mjesecu, što navodi na zaključak da potražnja za saudijskom naftom pada zbog tvrdokorne prekomjerne opskrbljenosti svjetskih tržišta. “Cijene pritišću podaci o kineskom BDP-u i povećanje saudijskih zaliha zbog smanjenog izvoza sirove nafte”, zaključuje Tamas Varga iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates.

Ulagači također prate postupak ukidanja zapadnih sankcija Iranu, koji će toj naftom bogatoj zemlji omogućiti obnovu proizvodnje i izvoza u zapadne zemlje. Sjedinjene Države i Europska unija u nedjelju su povukle službene pravne korake u smjeru ukidanja sankcija Iranu, nakon što Teheran ispuni uvjete iz sporazuma sa zapadnim silama. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela njezine nafte u petak iznosila 45,71 dolar, što znači da je porasla 66 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Related Posts