Zabrinutost za gospodarski rast spustila cijenu nafte

Problemi u nabavi koče oporavak

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 83 dolara budući da trgovci strahuju od slabljenja potražnje u razdoblju pojačane inflacije i problema u nabavi koji koče oporavak velikih gospodarstava od pandemijske krize.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala na 82,84 dolara, a na američkom se tržištu barelom trgovalo po 80,16 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na mogući utjecaj problema u opskrbi energijom, ponajprije u Kini, na potražnju za naftom. Vlasti su racionalizirale potrošnju struje u prijelazu na obnovljive izvore energije, što je utjecalo na proizvodnju.

Situaciju dodatno otežava i poskupljenje ugljena i plina. Međunarodni monetarni fond snizio je u utorak prognozu gospodarskog rasta u SAD-u i drugim velikim gospodarstvima zbog poremećaja u nabavnim lancima i troškovnih pritisaka koji koče oporavak od pandmijske krize.

Sporiji rast znači i sporiju potražnju za energentima, pa je MMF-ova prognoza zabrinula trgovce. Uteg cijenama nafte bio je danas i jači dolar, budući da slabi kupovnu moć onih koji naftu kupuju drugim valutama, pa potražnja slabi.

Značajniji pad cijena nafte zakočilo je pak poskupljenje plina budući da su je mnogi proizvođači struje počeli koristiti kao zamjenu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojoj stranici da je barel referentne košarice nafte njezinih članica u utorak stajao 82,37 dolara, što znači da je pojeftinio 16 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments