Cijene nafte pritisnula je u srijedu zabrinutost za svjetsko gospodarstvo, na koju se nadovezao strah da bi prekomjerna opskrba mogla potrajati dulje nego što se očekivalo.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u listopadu pala 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 48,86 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,20 dolara nižoj cijeni, od 44,21 dolara. Raspoloženje na tržištima dionica prigušili su danas slabi podaci o proizvodnji u Kini, SAD-u i Europi, potaknuvši zabrinutost za svjetski gospodarski rast. Na naftnim je tržištima glavobolju ulagačima zadao i neočekivano snažan rast zaliha u SAD-u, koji ponovo usmjerava fokus na prekomjernu opskrbu.

Američki institut za naftu (API) objavio je u utorak da su komercijalne zalihe nafte u prošlom tjednu poskočile za čak 7,6 milijuna barela. Analitičari su očekivali tek neznatan rast. “Tržište će ostati prekomjerno opskrbljeno u 2016. i u 2017.”, zaključio je Pierre Andurand za Financial Times. “Cijene bi trebale ostati niske kroz dulje razdoblje kako bi se obnovila ravnoteža na tržištu. Ne postoji brzo rješenje (za taj problem)”, zaključuje Andurand.

Zasićenost međunarodnih tržišta prouzročila je visoka američka proizvodnja i rekordna opskrba s Bliskog istoka, pritišćući cijene. Pozornost se sada okreće službenim američkim podacima o zalihama i novim makroekonomskim pokazateljima, uključujući zapošljavanje u SAD-u. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 47,77 dolara, što znači da je porasla 76 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts