Zabrinuta Europska unija poziva SAD na provedbu sporazuma s Iranom

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije pozvali su sve strane da u potpunosti provode međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, koji novoizabrani američki predsjednik Donald Trump dovodi u pitanje.

“Neophodno je da sve strane poštuju preuzete obaveze kako bi se nastavilo s uspostavom povjerenja”, kaže se u zaključcima sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

Sporazum je dogovoren između Irana i grupe 5+1, u kojoj su SAD, Rusija, Kina, Francuska, Njemačka i Velika Britanija.

Sporazum je parafiran u srpnju prošle godine i njime je dogovorena mirnodopska namjena iranskog nuklearnog programa, a u zamjenu se trebaju postepeno ukinuti ekonomske sankcije protiv Teherana.

Trump je u predizbornoj kampanji taj sporazum nazvao “najgorim koji je ikad ispregovaran”, “glupim” i “sramotom” te rekao da ga treba “poderati”.

‘Iran provodi svoj dio sporazuma’

U zaključcima Vijeća EU-a navodi se da, prema četiri izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju, Iran provodi svoj dio sporazuma.

Ministri u zaključcima izražavaju zabrinutost stanja ljudskih prava u Iranu, navodeći često izricanje smrtnih kazni.

Također od Teherana traže da osigura ravnopravnost žena i muškaraca i pripadnika manjina.

EU poziva Iran da “konkretnim mjerama” doprinese poboljšanju situacije u regiji i da iskoristi svoj utjecaj na Siriju u cilju okončanja nasilja prema civilima i humanitarnom osoblju, prenosi Al Jazeera Balkans.

You may also like