Parlamentarna skupština OESS-a se, usvajajući antirusku rezoluciju, bavi propagandom, izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov. On je istaknuo da čak ne zna „što se tu ima komentirati”, podsjećajući da su identične rezolucije usvojili Europski parlament i Parlamentarna skupština Vijeća Europe. Lavrov je skrenuo pažnju na to da je rezolucija usvojena u odsustvu delegacije Rusije, kojoj Finska nije dopustila ulazak u zemlju.

„Sada, kad nismo prisustvovali zasjedanju Parlamentarne skupštine, OESS je sebi dopustio da se umjesto konkretnim poslom bavi ovakvom vrstom propagande”, izjavio je Lavrov, a prenosi RIA Novosti. U srijedu, 9. srpnja, Parlamentarna skupština OESS-a je usvojila rezoluciju u kojoj je okrivila Rusiju za borbena djelovanja koja se nastavljaju u Donbasu. Za rezoluciju je glasalo 96 sudionika godišnjeg zasjedanja, sedam je bilo protiv, a 32 uzdržano.

Tekst rezolucije su pripremili članovi delegacija Ukrajine i Kanade. U tekstu dokumenta se ističe da skupština osuđuje „jednostrani i neopravdan napad Rusije na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”.

Stalni zastupnik Rusije pri Europskoj uniji Vladimir Čižov izjavio je da je odbijanje Finske da izda vize ruskim predstavnicima kako bi sudjelovali na zasjedanju Parlamentarne skupštine (PS) OESS-a skandalozno, prenosi RIA Novosti. „Ja bih to okarakterizirao kao skandal. Ne vidim nikakvo  opravdanje za postupke finske vlasti. Pokušaji da se grozničavo pronađu opravdanja ne izgledaju uvjerljivo”, rekao je Čižov.

PS OESS-a je 8. srpnja donijela rezoluciju u kojoj optužuje Rusiju da nastavlja s vojnim operacijama u Donbasu. Komentirajući usvajanje ovog dokumenta ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je izjavio da se Parlamentarna skupština OESS-a bavi propagandom, donoseći antirusku rezoluciju. Talijanska delegacija 9. srpnja je uputila pismo predsjedniku PS OESS-a Ilkkeu Kanevre, potpisano od strane 55 zastupnika, u kojem se osuđuje isključenje Rusije iz liste sudionika ljetnog zasjedanja PS OESS-a.

Related Posts