Upravo se potvrđuje u Italiji, vijest iz izvora bliskih tajništvu NATO saveza, da je Grčka dobila zabranu preleta ruskih zrakoplova u Siriju. Vijest je u potpunosti očekivana i upravo potvrđena od Reutersa i nekih talijanskih listova.

Vijest je bila očekivana, jer ulazak ruskih pilota sa zrakoplovima u zonu Južnog krila Saveza je ugroza i Flote i kopnenih snaga imajući u vidu sve upitniju lojalnost i Turske i Grčke svojim savezničkim obavezama. Pošto je riječ o američkom zapovjedniku savezničkih snaga, posve je razumljivo da su predsjednik Obama, njegov tim i vlada iza te odluke. Ona je samo prva u nizu odluka koje trebaju učvrstiti olabavljena savezništva, gdje članice više brinu o svojim pravima nego prema obavezama zajedničke sigurnosti.

Izbjeglička kriza, inicirana prvo prijetnjama, zatim odlukama Ciprasove vlade, to zorno potvrđuje. U ovom trenutku se ne zna njena reakcija, no ne dvojimo da će je biti i da će biti udvornički proputinovska. Ne treba smetnuti da je ovog trenutka Silvio Berlusconi u Moskvi gdje pregovara sa g.Putinom o realiziranju 16 ugovora o prodaji ruskog plina Italiji. To neće ostaviti mnogo mjesta SAC EURU osim mjera predviđenih poveljom.

Ranije je sirijski režim zanijekao je nazočnost ruskih vojnika i njihovog vojnog djelovanja na svojem teritoriju, odgovarajući tako na izraze američke zabrinutosti zbog mogućeg angažmana Moskve u toj ratom pogođenoj zemlji. “Nema baš nimalo istine u onome što se govori posljednjih dana. Nema ruskih vojnika, nema ruskih vojnih aktivnosti ni na kopnu, ni na moru, ni u zraku”, izjavio je sirijski ministar informiranja Omran al-Zobi TV postaji al-Manar koju vodi libanonski Hezbolah, saveznik sirijskog režima.

“Riječ je o izmišljotini zapadnih i arapskih obavještajnih službi kako bi se stvorio dojam… da je sirijska država toliko oslabljena da mora zatražiti izravnu pomoć od prijateljskih zemalja”, rekao je, misleći na Rusiju, glavnog zagovaratelja Damaska od izbijanja proturežimske pobune u ožujku 2011. U subotu je američki državni tajnik John Kerry svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu prenio američku zabrinutost glede mogućeg vojnog angažmana Rusije u Siriji koji bi mogao “dovesti do eskalacije sukoba”.

Related Posts