Zabilježen višak na tekućem računu platne bilance

Višak na tekućem računu bilance plaćanja 28-člane Europske unije ponovo je porastao u kolovozu, poduprt većim viškom na računu robne trgovine, pokazale su u četvrtak prve procjene europskog statističkog ureda. Sezonski prilagođena bilanca plaćanja EU28 iskazala je u kolovozu višak od 13,5 milijardi eura i uvećana je za 2,2 milijarde eura u odnosu na revidirani podatak za prethodni mjesec, izračunali su u Eurostatu.

Revizija pokazuje da je u srpnju višak smanjen za 3,3 milijarde eura, što je osjetno blaži pad no što je prvotno procijenjeno. U prošlogodišnjem kolovozu bilanca je prema današnjem izvješću iskazivala višak od 8,2 milijarde eura.

Najviše je u ovogodišnjem kolovozu prema sezonski prilagođenim podacima europskog statističkog ureda porastao višak na računu robne trgovine, za dvije milijarde eura u odnosu na srpanj, na 11,7 milijardi eura. Porastao je i višak na računu trgovine uslugama, za 900 milijuna eura, na ukupno 11 milijardi eura.

Manjak na računu sekundarnog dohotka paralelno je povećan za 600 milijuna eura, na 6,9 milijardi eura. Blago je povećan i manjak na računu primarnog dohotka, za 100 milijuna eura, na 2,3 milijarde eura.

U 12-mjesečnom razdoblju do kraja kolovoza bilanca plaćanja 28-člane EU iskazala je višak od 160,5 milijardi eura. U istom razdoblju prošle godine višak je iznosio 149,6 milijardi eura. Najviše je u promatranom razdoblju do kraja kolovoza povećan višak na računu robne trgovine, za 48 milijardi eura u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na ukupno 139,3 milijarde eura.

Višak na računu trgovine uslugama smanjen je pak sa 148,7 milijardi eura na 131,7 milijardi eura. Istodobno je povećan manjak na računu primarnog dohotka, na 80,5 milijardi eura, sa 74,4 milijarde eura koliko je iznosio u istom razdoblju prošle godine. Manjak na računu sekundarnog dohotka gotovo je udvostručen, na 30,0 milijardi eura.

Odvojeno je Europska središnja banka (ECB) objavila da je sezonski prilagođen višak na tekućem računu bilance plaćanja 19-člane eurozone uvećan u kolovozu također za dvije milijarde eura, na 29,7 milijardi eura.

U gotovo identičnom je iznosu u odnosu na prethodni mjesec povećan višak na računu robne trgovine, na 30,9 milijardi eura. Porastao je i višak na računu sekundarnog dohotka, za 1,2 milijarde eura, na 6,6 milijardi eura. Višak na računu trgovine uslugama 19-člane eurozone smanjen je pak za 300 milijuna eura, na 4,7 milijardi eura. Manjak na računu sekundarnog dohotka povećan je pak za milijardu eura, na 12,6 milijardi eura, utvrdili su u ECB-u.

You may also like

0 comments