Zabilježen neznatan rast maloprodaje goriva

Promet u maloprodaji na razini Europske unije u lipnju je stagnirao u usporedbi s mjesecom ranije, dok je na godišnjoj razini njegov rast usporio, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.
Sezonski prilagođen promet u maloprodaji na razini EU-a u lipnju je stagnirao u usporedbi s mjesecom ranije, kada je porastao za 0,6 posto, pokazali su podaci europskog statističkog ureda. Najviše je pritom porastao promet u kategoriji hrane, pića i duhana, za 0,4 posto. Na benzinskim crpkama uvećan je 0,1 posto, dok je kod neprehrambenih proizvoda pao za 0,4 posto. U eurozoni je promet od trgovine na malo u lipnju porastao za 0,3 posto u odnosu na svibanj, kad je porastao u tom istom postotku, pokazalo je izvješće.

Najviše je također porastao promet u kategoriji hrane, piće i duhana, za 0,7 posto. Slijede benzinske crpke, s rastom prometa od 0,6 posto, dok je promet u maloprodaji neprehrambenih proizvoda smanjen za 0,3 posto. Među zemljama članicama najsnažniji skok prometa u maloprodaji u lipnju je na mjesečnoj razini zabilježila Njemačka, od 1,2 posto. Slijede Španjolska i Poljska, s po 0,7 posto većim prometom. Najveći pad zabilježen je u Švedskoj i Finskoj, za po 2,1 posto, te u Estoniji, za 1,9 posto.

Usporio rast prometa u EU na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini promet u maloprodaji na razini EU-a u lipnju porastao 1,9 posto, nakon 2,5-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, pokazuje izvješće Eurostata. Pritom je u kategoriji hrane, pića i duhana promet od trgovine na malo porastao za dva posto, u kategoriji neprehrambenih proizvoda porastao je 1,9 posto, a u kategoriji motornih goriva za 1,2 posto. U eurozoni je promet u maloprodaji u lipnju uvećan za 1,2 posto, nakon 1,6-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

Najveći je rast prometa također zabilježen u kategoriji hrane, pića i duhana, za 1,7 posto, a slijede neprehrambeni proizvodi, s rastom prometa od 1,3 posto.

Na benzinskim postajama u eurozoni promet je smanjen za 0,6 posto. Među zemljama članicama najveći je skok prometa na godišnjoj razini u lipnju zabilježila Rumunjska, od 7,8 posto. Slijede Litva, sa 7,2 posto, Mađarska, sa 6,1 posto te Bugarska, sa šest posto većim prometom. Najveći pad prometa zabilježen je na Malti, za 1,5 posto, u Austriji, za 1,4 posto, te u Estoniji za 1,2 posto.

You may also like