Home Geopolitika Za Siriju prikupljeno 11 milijardi dolara

Za Siriju prikupljeno 11 milijardi dolara

by Agencije

Na donatorskoj konferenciji za Siriju za humanitarne potrebe te zemlje u iduće četiri godine prikupljeno je 11 milijardi dolara, rekao je na u četvrtak kraju konferencije britanski premijer David Cameron.

Govoreći na konferenciji za novinare, Cameron je pojasnio da su donatorske zemlje obećale za Siriju samo ove godine izdvojiti pet milijarda dolara te još pet milijarda do 2020. “Na današnjoj konferenciji u jednom je danu prikupljena je najveća svota novca ikada za humanitarne svrhe”, rekao je Cameron. “Nakon danas preuzetih obveza, naša poruka sirijskom narodu i toj regiji je jasna – bit ćemo uz vas i podupirati vas koliko god bude potrebno”, poručio je.

Zahvaljujući obećanim sredstvima, do 2018. bi trebalo omogućiti 1,1 milijuna novih radnih mjesta za sirijske izbjeglice i prihvatne zajednice u zemljama susjedima Sirije, navodi se u završnoj deklaraciji konferencije.

Od početka sukoba u Siriji u ožujku 2011. ubijeno je više od 260 tisuća ljudi, spas u okolnim zemljama Jordanu, Libiji, Turskoj, Iraku i Egiptu našlo je 4,6 milijuna Sirijaca, u Europu su, po cijenu vlastitog života, stigle stotine tisuća, a unutar sirijskog teritorija 13,5 milijuna ljudi je ili raseljeno ili žive u okolnostima iznimno opasnim po život. Hrvatska će u iduće četiri godine dati milijun eura za pomoć Siriji, objavila je u četvrtak u Londonu hrvatska predjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Related Posts