Za razliku od HDZ-a, mi imamo program

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović odbacio je u ponedjeljak tvrdnje šefa HDZ-a Tomislava Karamarka da SDP nema gospodarski program, rekavši da takve ocjene dolaze iz “žicoljubne koalicije” čiji je program “dolina suza i bolnih rezova”.

“Naš je program napisan, ovih ćemo ga dana usuglasiti s koalicijskim partnerima, a njihov je dolina suza i bolnih rezova. To je jedna žicoljubna koalicija, oni vole žicu”, rekao je šef SDP-a zamoljen da komentira tvrdnje iz glavne oporbene stranke da SDP nema gospodarski program. O eventualnoj poslijeizbornoj koaliciji s Milanom Bandićem, a o čemu pišu neki mediji, Milanović je rekao da je vidio te napise, ali da ne zna što bi o tome rekao. “Ne znam hoće li ta stranka uopće ući u Sabor. Bandić je gradonačelnik Zagreba, on neće biti u Saboru”, rekao je Milanović koji smatra da koalicija “Hrvatska raste” ima vrlo izgledne šanse dobiti parlamentarne izbore.

“Bit će tijesno, ja nisam opsjenar i ne tvrdim da naša koalicija vodi s 10 posto. To fantaziranje je tipično za ove druge”, rekao je Milanović podsjetivši da po hrvatskom Ustavu mandat za sastavljanje Vlade mora dobiti onaj tko je u stanju okupiti parlamentarnu većinu. “Tko želi ići u koaliciju s Karamarkom i Vasom (Milijan Brkić) i tko želi da Karamarko bude hrvatski premijer. Sigurno je da ima i takvih, ali pitanje je koliko”, rekao je Milanović i izrazio uvjerenje da će on nakon izbora okupiti širu koaliciju za Hrvatsku koja raste i ponovo postati premijer.

Zamoljen da komentira odluku Ustavnog suda o ukidanju pojedinih odredaba izbornog zakona naveo je da je taj zakon iniciran u Hrvatskom saboru. “Vlada je bacila oko na to (prijedlog) i nije se htjela u to izravno uplitati”, rekao je premijer Milanović dodajući da nije stigao pročitati obrazloženje Ustavnog suda. No, ipak je rekao kako ga zbunjuje zašto je ukinuta odredba o potrebi prikupljanja 1500 potpisa za kandidaturu stranačkih listi i koga bi to moglo diskriminirati.

Saborski zastupnik SDP-a u prošlom sazivu Željko Jovanović rekao u ponedjeljak u Rijeci kako je mandat SDP-a i koalicijskih partnera obilježio red, rad i rast, a HDZ-a nered, nerad i pad te da “njegovi sateliti, od šatoraša, preko kvazibraniteljskih udruga do Crkve, lažu i obmanjuju javnost.” Kako je rekao, SDP i partneri omogućili su da Hrvatska izađe iz krize, u prvoj polovici mandata uvodili su red, a zatim napravili preokret i osigurali rast. “Hrvatska raste, ide naprijed, proces je nezaustavljiv. U to vrijeme HDZ i njihovi sateliti, od šatoraša, preko kvazibraniteljskih udruga do Crkve, lažu i obmanjuju javnost”, ustvrdio je Jovanović i ocijenio da “u HDZ-u samo znaju lagati i krasti”. “Oni su loša vlast i oporba. Oni su loši ljudi”, rekao je Jovanović na konferenciji za novinare zastupnika SDP-a i koalicijskih partnera u prošlom sazivu Sabora. “HDZ i Karamarko su velika, ne šarena, nego crna laž i obespamećuju Hrvatsku, a svoju kampanju temelje na prekomjernom granatiranju lažima”, rekao je te ustvrdio kako su neistinite tvrdnje HDZ-a o visini javnog duga, iseljenim građanima Hrvatske i smanjenju broja radnih mjesta tijekom proteklog mandata Vlade. “Prestanite lagati i obespamećivati Hrvatsku. Nema povratka na staro”, rekao je Jovanović.

Zastupnica SDP-a Romana Jerković ocijenila je da je protekli mandat bio težak, ali nitko ne može osporiti da je uveden red i otvoren put napretku. “Svi parametri, od pokazatelja industrijskog rasta, turizma, trgovine na malo, pokazuju da će BDP rasti i u trećem kvartalu, a raste i zaposlenost”, ocijenila je. Ana Komparić-Devčić, također SDP-ova zastupnica, ocijenila je da je red uveden i u zdravstvo. Ova Vlada je prva ozbiljno pokrenula projekt izgradnje novoga riječkoga KBC-a te će se u njemu pacijenti moći liječiti već 2018. godine, rekla je.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja istaknuo je da su mirovine nominalno porasle u mandatu ove Vlade za 4,6 posto, ali, dodao je, važniji je rast mirovinskih prava koji će omogućiti ostvarenje boljih uvjeta umirovljenicima u daljnjem razdoblju. Dosadašnji zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić (SDP) rekao je da je u protekle četiri godine pokrenuto nekoliko razina rekonstrukcije pruge od Rijeke do mađarske granice te je uloženo u lučku infrastrukturu kako bi se taj grad ostvario kao vrata Hrvatske prema svijetu.

Na novinarsko pitanje da komentira zahtjev Mile Biondića (HDZ) da se SDP ogradi od njegova navodnog upisa na vlastitom facebook profilu u kojemu, kako tvrdi Biondić, Jovanović vrijeđa branitelje, Jovanović je odgovorio kako očekuje da se Rijeka na izborima ogradi od “Biondića i sličnih”. “Nikada nisam vrijeđao branitelje, nego samo Biondića i šačicu pijanih nasilnika koji su željeli napasti sudionike događanja u riječkome HNK 5. kolovoza. Biondić ne zaslužuje komenetar. On je zla osoba i primitivac”, ocijenio je Jovanović.

You may also like

0 comments