Za neke borac za slobodu, za druge ratni zločinac

Bosanskohercegovačka javnost, uoči izricanja presude ratnom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću u četvrtak, taj događaj očekuje duboko podijeljena, a očekivani pravorijek Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) poslužio je kao povod za nova licitiranja o karakteru rata u Bosni i Hercegovini.

U sudnici ICTY-a će, tijekom izricanja presude 24. ožujka, među ostalima biti i predstavnici različitih udruga koje okupljaju žrtve rata iz BiH i članove obitelji ubijenih i nestalih.

U ime udruge “Majke enklava Srebrenice i Žepe” u Den Haag putuje njezina predsjednica Munira Subašić, a na pitanje o tome što očekuje u četvrtak daje rezolutan odgovor. “Očekujem da presuda bude najveća koju tribunal može izreći i da se Karadžiću presudi za genocid po svim točkama optužnice i za druge gradove, osim Srebrenice”, kazala je Hini Subašić.

Podsjetila je kako ona i druge majke Srebrenice, u kojoj je 1995. u genocidu ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka, već dvadeset godina čekaju pravdu odnosno presudu Karadžiću, kojega smatraju nalogodavcem svih ratnih zločina počinjenih u BiH. “Čekati pravdu najveća je nepravda”, kazala je Subašić koja upozorava kako bez istine nema pomirenja.

Uz presudu Karadžiću podjednako važnom smatra i onu koju očekuje za Ratka Mladića, za kojega ističe kako je bio glavni izvršitelj svih planova a uz to, po njezinu sudu, predstavlja izravnu poveznicu zločina počinjenih u BiH sa Srbijom. Subaić zaključuje kako se zločini ne mogu zaboraviti, no djeca moraju nastaviti živjeti zajedno. Uvjet za to je da presude budu pravične i da zločinci imaju svoja imena i prezimena, baš kao i žrtve.

U Republici Srpskoj mediji već danima zasipaju publiku komentarima kojima se veliča Karadžića nazivajući ga isključivo “prvim predsjednikom RS”. Sadašnji predsjednik tog entiteta Milorad Dodik prednjači u komentiranju očekivane haaške presude, a u nedjelju je na Palama otvorio studentski dom koji nosi ime sadašnjeg optuženika za najteže ratne zločine.

Dodik je potvrdio kako je to uradio s jasnom nakanom da “pošalje poruku” svima koji optužuju Karadžića, kojeg je opisao isključivo kao “borca za slobodu Srba”. “Ako se Naseru Oriću sudi u BiH i ako je Ante Gotovina oslobođen, zašto ne bi bio i Karadžić”, kazao je Dodik dodajući kako bi osuđujuća presuda bila temeljena na političkim prosudbama, a ne na pravu i pravičnosti.

Dodik je ocijenio kako bi osuđujuća presuda Karadžiću ipak mogla potaknuti “nove napade na RS” pa je pozvao sve političke stranke u tom entitetu da se okupe oko obrane nacionalnih interesa. Dodik, baš kao i sve političke stranke te mediji u RS-u uporno izbjegavaju spomenuti bilo koju činjenicu koja podsjeća na ratna zbivanja u BiH i svjedoči o masovnim progonima nesrba i razaranju njihove imovine, vjerskih objekata i spomenika kulture, počinjenih u vrijeme kada je upravo Karadžić bio najodgovornija politička osoba među bosanskim Srbima.

Upravo na te činjenice u otvorenom pismu patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju ukazali su u veljači katolički biskupi iz BiH, upozoravajući kako je RS nastala na “užasnim zločinima” koji uključuju progon više od 140 tisuća katolika s područja današnje RS, kao i da su u Banjoj Luci, u kojoj uopće nije bilo ratnih sukoba, ubijena 122 katolika, a u Prijedoru njih 155.

Podsjećajući na ovo pismo uoči izricanja presude Karadžiću glavni tajnik Buskupske konferencije BiH monsinjor Ivo Tomašević kazao je za Hinu kako ono i danas jasno svjedoči o činjenicama, ali i o nastojanjima da se te činjenice izokrenu. “Budućnost u ovoj zemlji može se graditi samo na priznanju onoga što nije bilo dobro. Samo na pokajanju za počinjenje grijehe može se izgraditi nova stranica u njenoj povijesti”, kazao je Tomašević ističući kako ustrajavanje na putu koji nije dobar ne vodi ničemu dobrome ni u budućnosti.

Monsinjor Tomašević upozorava kako je rat u BiH iz temelja preokrenuo vrijednosti, a tom pervertiranom sustavu svjedočimo i danas.. “Teritorij i vlast su postali važnijim od čovjeka. To se ne smije dogoditi i čovjek mora uvijek biti na prvom mjestu. On je važniji od svake politike, države i idelogije”, ističe glavni tajnik BK BiH.

Komentirati presudu Karadžiću prije njezina izricanja smatra nezahvalnim poslom, no ističe kako će, bez obzira na postojeće podjele, BiH kao cjelina morati dati odgovore o vlastitoj sudbini. “BiH je cjelina u kojoj se svi moramo okrenuti budućnosti učeći od prošlosti i pri tom nazvati stvari pravim imenom”, zaključio je Tomašević.

You may also like