Za Media servis o posjetu Njemačkoj govorila je Kolinda Grabar Kitarović

Zagreb – Dan nakon posjeta Njemačkoj predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zadovoljna je sastancima i razgovorima. U razgovoru za Media servis otkriva o čemu je jučer razgovarala s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. S predsjednicom Republike razgovarala je novinarka i urednica Media servisa Željka Gulan.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otkrila je kako je između ostalog bilo riječi o proširenju suradnje u gospodarstvu. “Mislim da postoji ogroman prostor da se ta suradnja proširi. No, očito je da Hrvatska mora učiniti nekakve korake da bi došlo do liberalizacije ulagačke klime u Hrvatskoj jer trenutno svojim stavom, sporošću državne i lokalne uprave u mnogim slučajevima, i činjenicom da smo prilično nepredvidljivi kad je riječ o uvođenju novih poreza, o mijenjanju zakona i slično, dakle da ćemo morati napraviti čvrste korake kako bi se izmijenila ta klima i kako bi se poticala i ulagačka i poduzetnička klima, kako bi se rješavale birokratske zapreke i kako bi se normalno nastavilo i borbu protiv korupcije i sve ostalo što trenutno priječi ulaganja u Hrvatsku.”

Na pitanje je li o tome onda bilo riječi s kancelarkom Merkel i je li ona rekla što to konkretno zamjera Vladi Zorana Milanovića, Grabar Kitarović je rekla da se govorilo i o konkretnim situacijama. “Je, spomenula je neka konkretna pitanja. O njima ne bih poimence kad je riječ o tvrtkama. To je pitanje za predsjednika Vlade i njihovu komunikaciju, međutim spomenula je konkretne slučajeve u kojima se tvrtke koje su u njemačkom vlasništvu ili je udio u njemačkom vlasništvu, susreću u Hrvatskoj kad je riječ o porezima koji se nameću preko noći ili izmjenama pravila ili birokratskim zaprekama. I upravo je to što čujem od sviju – od ljudi u Hrvatskoj i izvan nje da nam zamjeraju tu nepredvidljivost sustava”.

Predsjednica ima ideju i kako to popraviti: “Prije svega državna uprava mora shvatiti da se promjenama, izmjenama zakona mora pristupiti vrlo sustavno. Dakle, da se ne mijenjaju samo pojedini dijelovi zakona, da se to ne čini iz dana u dan, nego da postoje određeni plan i program koji gleda unaprijed nekoliko godina. Isto tako ova rasprava o porezima u Hrvatskoj, sama po sebi, bez obzira uvode li se porezi na kraju ili ne, takva rasprava pridonosi nestabilnosti. Jednostavno, moramo se uozbiljiti i razmišljati ne samo o tome što će državna uprava raditi iz dana u dan nego kako će to raditi i da ona mora biti servis građanima, servis ulagačima i da mora razmišljati na način kako oni razmišljaju i u tom prostoru njihovog razmišljanja, potreba i želja, stvarati planove za iduće razdoblje”.

Kancelarku je posebno zanimao i posjet Grabar Kitarović BiH. Ona je pak sinoć na predavanju izjavila kako nam susjedna zemlja “ne funkcionira dobro”. “To nije nikakva tajna, o tome se govori i u samoj Bosni i Hercegovini, i u međunarodnoj zajednici. Kad imate visokog predstavnika međunarodne zajednice koji vam u konačnici donosi odluke ili prelama te odluke, očito je da zemlja nije u potpunosti emancipirana. Činjenica da još uvijek nisu uspostavljene Vlade i svi organi vlasti u Federaciji Bosni i Hercegovini dokazuje da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi zemlja postala politički emancipirana, funkcionalna i u potpunosti politički neovisna, znači da se odluke donose isključivo u okvirima legalno i legitimno izabranih predstavnika svih triju naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba koji moraju biti jednakopravni na cijelom teritoriju BiH, ali naravno i ostali građani BiH” ocijenila je Grabar Kitarović.

Otkrila je i na koja će putovanja uskoro. “Svakako želim posjetiti Svetu Stolicu-Vatikan, a što se tiče ostalih putovanja, mislim da će to biti Večernjakov pečat u Mostaru, vrijeme je vratiti se ponovno u BiH, rekla sam da će to biti jedna od temeljnih orijentacija. Kad je riječ o drugim putovanjima, to će biti zemlje u našem širem okruženju srednje Europe, Austrija, Slovačka. Spomenula sam jučer svoju namjeru da ojačam okosnicu između Baltika i Jadrana, a tu spada i višegradska skupina država, ali i baltičke države. Mislim da imamo mnogo toga zajedničkog, i da možemo puno više napraviti zajedno, znači svakako će i posjet tim državama biti na redu sljedećih nekoliko mjeseci. Naravno, namjeravam posjetiti Bruxelles, Europsku komisiju pa i NATO.”

Kad je o Srbiji riječ, predsjednica je rekla: “Još nismo definirali datume, svakako moja je želja i namjera otići u Srbiju, ali naravno ne želim otići u Srbiju da bi se to samo deklarativno ili protokolarno riješilo da sam posjetila Srbiju. Želim da prije toga konkretno pripremimo neka pitanja pa ako se ona i ne budu riješila, da se napravi iskorak u njihovom rješavanju”. U drugom dijelu intervjua predsjednica se osvrnula na odnos s premijerom Milanovićem, sjednicu Vlade na temu gospodarstva, na moguću debatu Milanović-Karamarko. Osvrnula se i na prosvjede pod premijerovim prozorom te otkrila što će još osim Titove biste preseliti s Pantovčaka kao i što je s preseljenjem samog ureda.