Home Hrvatska Za čiji račun dužnosnici Kukuriku koalicije oštećuju poduzetnike i državni proračun?

Za čiji račun dužnosnici Kukuriku koalicije oštećuju poduzetnike i državni proračun?

by admin

Kako smo prije dva tjedna pisali, a dokumentima potkrijepili, postoji utemeljena sumnja kako se više ministara i uglednika nekada Kukuriku, a danas Koalicije srca, umrežilo kako bi se oštetio državni proračun i dvojica austrijskih poduzetnika.

Naime, prilikom gradnje trgovačkog centra West Gate investitori su se obvezali otkupiti, od države, 68 000 kvadratnih metara po cijeni od 200 eura za kvadratni metar. U tu su svrhu od dvojice austrijskih partnera, braće Thomasa i Bernharda Braunsbergera, nabavili novac u cijelom iznosu. Međutim, zemljište tada nije otkupljeno, austrijski su poduzetnici izgurani iz projekta (ali ne obeštećeni zbog čega su podigli kaznenu prijavu), dok je ostatak partnera angažirao nekoliko lobističkih tvrtki, poput one Rolanda Žuvanića, kako bi ih doveli u poziciju trgovati utjecajem s dužnosnicima i zastupnicima aktualne vlasti.

Tako je Državni ured za upravljanje državnom imovinom, pod predsjedanjem ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića, o čemu je naš portal već pisao, donio odluku da se zemljište investitoru, naknadno, proda za 40 eura po kvadratnom metru, čime je oštetio državni proračun za više milijuna eura. Prošli utorak, DUUDI je, nakon naših tekstova, ali i žustrih intervencija lobističkih grupa i pojedinaca iz aktualne vlasti, raspravljao o projektu West Gate. Potvrdili su odluku o prodaji spornoga zemljišta za 40 eura po kvadratnom metru čime su pristali sudjelovati u oštećivanju državnoga proračuna.

Stres kod dijela investitora koji sada upravljaju projektom i trgovačkim centrom West Gate, razumljivo je velik. Naime, u igri su 25 milijuna eura bankovnog depozita, koji će banka ovršiti ukoliko se ne riješi pitanje kupovine zemljišta na kojima se kompleks West Gatea nalazi. Stres je utoliko veći što je novac koji su osigurala dvojica austrijskih poduzetnika, navodno, utrošen za lukrativne provizije, koje su se, navodno, isplaćivale preko raznih marketinških tvrtki.

Vjerojatno se u tome krije motiv za žurnu ofenzivu dužnosnika ove vlasti da pokušaju riješiti kupovanje državnog zemljišta u jeku godišnjih odmora i smanjenog fokusa javnosti. Za ovakvo rješenje lobiraju, čime sudjeluju u oštećivanju državnog proračuna. Ivan Vrdoljaka, Nevena Mimice, Ranka Ostojića (o čemu smo već pisali), ali i austrijskog veleposlanika koji, kako stoji u zapisniku Gospodarsko socijalnog vijeća sa sjednice 22. i 23.,  svakodnevno pokušava utjecati na političke instance, ali i djelatnike DUUDI-a, lobirajući za ubrzanu kupovinu po nižoj cijeni.

Kako se radi o suspektnoj cijeni vidljivo je i u reakciji DORH-a, kako nam objašnjava insider ove priče, kojom se ogradio od cijene koju su predložili DUUDI i AUDIO (pod predsjedanjem Ivana Vrdoljaka), i to zbog ranijeg važećeg ugovora o kupnji za 200 eura po kvadratnom metru, ali i saznanju kako je novac za kupovinu po toj cijeni već prikupljen od, vjerojatno, oštećenih austrijskih poduzetnika. DORH je samo potvrdio mnemotehničku ispravnost teksta ugovora.

Čak štoviše, prije nekoliko je tjedana u saborskoj proceduri, u tu svrhu, bio i zakon o poduzetničkoj infrastrukturi prema kojem se trebalo omogućiti darivanje zemlje poduzetniku ukoliko je ono već u funkciji (!), koji si značajno podupirali određeni saborski zastupnici (od kojih su neki viđeni na učestalim ručkovima sa trenutnim upravljačima West Gate centra), za koje je Mate Granić u svom tekstu o razdvajanju lobiranja i posredovanja u Večernjem listu, od prije dvije godine, rekao kako je primjer nepoštenog odnosa posrednika i politike.

Pokušaj je ipak zaustavljen, no žurba i inzistiranje su znakoviti te je legitimno zaključiti kako dio poduzetnika, koji trenutno  upravljaju West Gateom, imaju veliku podršku unutar aktualne vlasti.

Postavlja se samo pitanje, u trenutku kada raste javni dug te smo prema nekim analitičarima vrlo smo blizu grčkom scenariju, oštećuju li spomenuti dužnosnici porezne obveznike (vlasnike spomenutog zemljišta) uz nagradu dijela poduzetnika koji sada upravlja West Gateom? Javnost ima pravo znati.

Mate

*Do zaključenja ovog teksta od aktera nismo dobili niti jednu reakciju, a na dosadašnje pisanje nije bilo niti jednoga demantija

Related Posts