Za borbu protiv ISIS-a nužan je Asad

Zapad bi morao uključiti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i njegove saveznike Iran i Rusiju u borbu protiv Islamske države, rekao je u utorak austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz u jednoj od najpomirljivijih izjava nekog zapadnog dužnosnika o sirijskom čelniku.

Većina zapadnih zemalja inzistira na tome da Asad mora sići s vlasti da bi se obnovio mir u Siriji, dok Iran i Rusija tvrde da je on dio rješenja. Tako oprečna stajališta umnogome su pridonijela neuspjehu da se okonča građanski rat koji traje već više od četiri godine. “Nužan nam je pragmatični zajednički pristup tom pitanju, koji bi omogućio i uključivanje Asada u borbu protiv strahovlade IS-a”, rekao je Kurz tijekom posjeta austrijskog visokog izaslanstva Iranu.

“Ja smatram da je prioritet borba protiv terorizma, a ona neće biti moguća bez sila poput Irana i Rusije”, kazao je Kurz, gotovo ponovivši stajalište koje je prije iznio iranski predsjednik Hasan Rohani. “Ne treba zaboraviti zločine koje je počinio Asad, ali ni zaboraviti pragmatično razumijevanje činjenice da smo u ovoj borbi na istoj strani”, zaključio je.

You may also like