Z. Marić: Tražimo prostor za porezna rasterećenja

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je izjavio da će se i nadalje u javnim financijama tražiti prostor za daljnje porezno rasterećenje te kako će nešto od toga stupiti na snagu početkom iduće godine, a nešto tijekom ostatka mandata Vlade.
Na novinarsko pitanje koju najvažniju reformu Vlada planira sljedeće godine, s obzirom da se one najvažnije strateške poput mirovinske i zdarvstvene izgleda odgađaju, Marić je kazao uči sjednice Vlade da je predložio poreznu reformu te kako je to sigurno jedna od većih reformi ove Vlade do sada.

“Rasteretili smo gospodarstvo i građane s 2,5 milijardi kuna, napravili smo značajno pojednostavljivanje i rasterećenje, i administrativno, ali i financijsko. Stabilizirali smo javne financije, radimo zajedno s kolegom Butkovićem na reformi cestovnog sektora, a bit ćemo podrška i svim ostalim resorima u provedbi ostalih reformi”, naveo je.

Istaknuo je kako u njegovom resoru ima još puno stvari za napraviti. “Javne financije dvije godine za redom bilježe dobre rezultate, to su prepoznali svi, kako domaći tako i međunarodni akteri. Nastavljamo na tom polju. Naša osnovna ideja u javnim financijama je tražiti i naći prostora za daljnje porezno rasterećenje, smanjivanje poreza. Nešto od toga će već stupiti početkom iduće godine, a nešto tijekom ostatka mandata”, najavio je Marić.

Upitan pribojava li se usporavanja investicija sljedeće godine zbog Agrokora, Marić je kazao da su u projekcijama za iduću godinu, kao i smjernicama ekonomske i fiskalne politike vrlo transparentno i jasno pojasnili i nabrojali sve potencijalne rizike.

Državni proračun za iduću godinu rađen je, inače, na temelju projekcija gospodarskog rasta od 2,9 posto, dok je za ovu godinu proračun temeljen na procjenama rasta od 3,2 posto.

Marić je kazao da je rizik vezan uz investicijsku aktivnost kompanija iz koncerna Agrokor izravno možda manji u odnosu na onaj neizravni efekt na njihove dobavljače i sve koji rade s njima. “Zato će Vlada nastojati činiti sve što je moguće kako bi olakšala uvjete poslovanja i digla razinu investicijske klime na još višu razinu kako bi ne samo neutralizirala taj potencijalni negativni efekt nego i stimulirala i digla investicijsku aktivnost. Mi kao Vlada vidimo gospodarski model Hrvatske prije svega upravo na snažnijoj kontribuciji i doprinosu i investicija i izvoza roba i usluga”, rekao je.

Dodao je i kako je osobna potrošnja tradicionalno uvijek stabilna u Hrvatskoj. “Zato i vidite rezultate i efekte ove godine porezne reforme, između ostalog i najviše na osobnoj potrošnji i investicijama”, kazao je.

Na pitanje misli li da su se dobavljači Agrokora pripremili za privatizaciju koncerna, Marić je kazao kako vjeruje da većina njih, ako ne i svi, rade odgovorno prema svojim vlasnicima, vrijednosti kapitala i radnicima. Ali, s druge strane, uvijek kad nastanu neke nove okolnosti treba se na neki način i prilagođavati, zaključio je.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je u četvrtak da je glede povlačenja novca iz EU-a 2017. bila godina prometa te da je dosad s EU fondovima potpisano 16 ugovora ukupne vrijednosti veće od 8 milijardi kuna.

“Ove sam godine potpisao 16 ugovora ukupne vrijednosti preko osam milijardi kuna bespovratnih sredstava. To su novi ugovori, a što se tiče samog izvršenja tih ugovora, ono je manje od osam milijardi kuna. Sutra ću na sjednici Vlade u Osijeku potpisati 17. ugovor za tramvajsku infrasturkturu i nove autobuse u gradu Osijeku, ukupne vrijednosti 220 milijuna kuna”, naveo je Butković uoči sjednice Vlade, ocijenivši da je što se tiče sektora prometa ove godine povlačenje novca iz EU-a odrađeno jako dobro.

Kako je istaknuo, najveći projekt koje će se financirati EU novcem je Pelješki most, za koji se čeka odluka o odabiru izvođača. Odluka o odabiru izvođača je na Upravi Hrvatskih cesta, rekao je, ponovivši da se radi o složenom procesu u kojem se treba vrlo detaljno pregledati svu dokumentaciju.

Kako je najavio, vrlo brzo, do kraja ove godine, očekuje se potpisivanje ugovora za izgradnju Pelješkog mosta, pod uvjetom da ne bude žalbi na odabir izvođača. Naime, pojasnio je, svi zainteresirani u postupku se mogu žaliti, a tek nakon žalbenog postupka potpisuje se ugovor s izvođačem i kreću radovi. Nije želio licitirati o rokovima početka gradnje Pelješkog mosta, dok je za most kopno Čiovo rekao da se radi.

Vlada je na sjednici u četvrtak odbila zastupničke amandmane na prijedlog proračuna za 2018. godinu, a ministar financija Zdravko Marić najavio je da će prihvatiti samo jedan amandman na prijedlog proračuna izvanproračunskih fondova i to onaj vezano za Hrvatske ceste i sanaciju klizišta.

You may also like