YPG niječe sudjelovanje u atentatima u Ankari

Predsjednik najveće stranke sirijskih Kurda, Stranke demokratskog jedinstva (PYD), zanijekao je u četvrtak bilo kakvu umiješanost svog vojnog krila, Postrojba za narodnu zaštitu (YPG) u napad izveden dan ranije u Ankari u kojemu je poginulo 28 ljudi.

“Demantiramo bilo kakvu umiješanost u taj napad (…), te su optužbe očito usmjerene na pokušaj da se intervenira u Siriji”, rekao je za AFP Saleh Muslim. “Nikad nismo ni čuli za Saliha Necara”, počinitelja napada, dodao je. Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je u četvrtak da su napad autobombom u kojemu je u srijedu navečer u Ankari poginulo 28 ljudi, isplanirali Radnička stranka Kurdistana (PKK) i YPG. “Teroristički napad su izveli pojedinci iz terorističke organizacije (PKK) u Turskoj i borac YPG-a koji se ubacio u Tursku”, kazao je. “Napad je izveo Salih Necar. Rođen je 1992. u Amudi, na sjeveru Sirije (…) Teroristička organizacija i YPG su zajedno izveli taj napad”, istaknuo je turski premijer.

Tursko topništvo od subote svakodnevno granatira položaje YPG-a koji je iskoristio ofenzivu koju snage sirijskog režima uz potporu ruskih zračnih napada vode u pokrajini Alepu, kako bi osvojio nova područja blizu turske granice.

Premijer Tihomir Orešković uputio je sućut turskome kolegi Ahmetu Davutogluu zbog “bezumnog” terorističkog napada u Ankari u kojem je ubijeno 28 osoba, priopćeno je u četvrtak iz premijerova ureda. “S velikom sam tugom primio vijest o terorističkom napadu u Ankari. Takav bezumni čin nasilja nema opravdanja i hrvatska vlada najoštrije osuđuje ovaj strašan napad”, navodi se u tekstu.

Premijer Orešković u ime vlade i svoje osobno izražava “najdublju sućut” turskome kolegi, “obiteljima poginulih i svim građanima, a ozlijeđenima želi brz i uspješan oporavak“, stoji u priopćenju. U atentatu autobombom u srijedu navečer na vojni konvoj u središtu Ankare ubijeno je najmanje 28 osoba, a ranjena je 61. Turske vlasti odgovornost za napad pripisuju sriijskoj kurdskoj pobunjeničkoj skupini.

You may also like

0 comments