Xi traži otvorenost Europe za kineske kompanije

Na kineskoj središnjoj televiziji

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na napore za smirivanje rata u Ukrajini u razgovorima s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, što je znak da Peking možda pokušava riješiti jednu od svojih najvećih točaka neslaganja s Europom.

“Rješavanje ukrajinske krize političkim sredstvima u najboljem je interesu Europe i zajedničkom interesu svih zemalja u Euroaziji”, rekao je Xi nakon sastanka u četvrtak u Pekingu, prenosi državna kineska centralna televizija. Dodao je kako je “potrebno izbjeći eskalaciju i širenje krize”, promičući mirovne pregovore.

Michel je rekao Xiju da EU računa da će Kina “doprinijeti okončanju ruskog brutalnog razaranja i okupacije”, navodi se u izjavi Michelovog glasnogovornika. Oba su čelnika “naglasila da su nuklearne prijetnje neodgovorne i vrlo opasne”, dodaje se.

Kina se suzdržala od kritiziranja Rusije zbog rata u Ukrajini, okrivljujući širenje Sjevernoatlantskog saveza za postupke Moskve. Ipak, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je nakon sastanka sa Xijem u rujnu da razumije “pitanja i zabrinutost” Pekinga u vezi s njegovom invazijom.

Putin je potaknuo strahove od eskalacije nuklearnog oružja upozorenjima da će Rusija upotrijebiti sva raspoloživa sredstva za obranu dijelova Ukrajine koje je nezakonito anektirala, iako su ruski diplomati kasnije pojasnili da će do njihove upotrebe doći samo ako je postojanje zemlje u pitanju.

Jačanje komunikacije i koordinacije s EU
Do susreta Xija i Michela došlo je u trenutku kada se kineski pristup nulte tolerancije prema koronavirusu suočava s novim stresom s obzirom na troškove za gospodarstvo i terete koji se stavljaju na javnost. Francuske kompanije rekle su prošli tjedan da promjene koje je Kina unijela u svoju Covid Zero strategiju ranije ovog mjeseca, uključujući povlačenje testiranja, nisu ispunile očekivanja. Gospodarska komora EU pozvala je vladu da ukine “nepotrebne i pretjerane zabrane”.

U izjavi Michelovog glasnogovornika stoji da je rekao Xiju o “teškoćama s kojima se suočavaju tvrtke i investitori iz EU-a, a koje je pogoršala pandemija”. U izjavi se ne spominju prosvjedi koji su nedavno izbili protiv strogih nacionalnih pravila Covid Zero.

“Kina će ostati otvorena europskim kompanijama i nada se da EU može eliminirati uplitanje kako bi osigurala pravedno i transparentno poslovno okruženje za kineske tvrtke”, kazao je Xi Michelu. Xi pritom nije pojasnio što je mislio pod uplitanjem.

Europa je pokušala naći sredinu u diplomaciji s Kinom, a francuski predsjednik Emmanuel Macron pozivao je na suradnju s Pekingom i protivio se pokušajima da se svijet podijeli na konkurentske blokove.

Taj potez uzvraća SAD-u, koji pokušava uvjeriti proizvođače čipova diljem svijeta da ograniče izvoz visoke klase u Kinu, ograničavajući napredak druge svjetske ekonomije koji se može postići u područjima kao što su umjetna inteligencija i vojne primjene.

Ipak, cilj SAD i Europska unije je suradnja ​​kako bi se suprotstavili onome što nazivaju netržišnom politikom, uključujući Kinu, navodi se u nacrtu izjave prije razgovora na visokoj razini koji bi se trebali održati u Washingtonu ovog mjeseca. Macron, koji je u državnom posjetu SAD-u, u četvrtak se sastaje s predsjednikom Joeom Bidenom.

Prošle su godine SAD i druge zapadne zemlje uvele sankcije Kini zbog navoda o kršenju ljudskih prava ujgurske manjinske skupine u Xinjiangu, što je izazvalo svađu Pekinga. Europski zakonodavci tada su zamrznuli značajan investicijski sporazum s Kinom.

Sporazum se dugo suočavao s protivljenjem kineskih kritičara u Europskom parlamentu, a protivnici su zahtijevali veću zaštitu od prisilnog rada, prenosi Bloomberg Adria.

You may also like