Xi i Obama razgovarali o klimatskim promjenama

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je američkom predsjedniku Baracku Obami u petak da bi njihove zemlje trebale pojačati napore da se postigne dogovor o klimatskim promjenama dok se pokušava premostiti jaz između bogatih i zemalja u razvoju na klimatskim razgovorima u Parizu.

“Dok se pregovori na pariškom klimatskom summitu bliže kraju, Kina i SAD moraju pojačati suradnju sa svim stranama i raditi zajedno kako bi se osiguralo da se postigne dogovor kako je predviđeno”, rekao je Xi Obami u telefonskom razgovoru u petak. “Ovo će biti korisno za međunarodnu zajednicu”, navodi Xijeve riječi kineska središnja televizija. “Sjedinjene Države voljne su održavati blisku koordinaciju s Kinom kako bi se postigao uspjeh na pariškom klimatskom summitu”, kazao je, po toj televiziji, Obama.

Xi i Obama sastali su se na početku klimatskih pregovora 30. studenog i obećali suradnju u svrhu postizanja sporazuma. Francuski ministar vanjskih poslova i predsjedatelj konferencije o klimi u Parizu Laurent Fabius rekao je da su pregovori trajali dulje od planiranog kako bi se premostile razlike u stajalištima te najavio da će završni sporazum biti predstavljen u subotu, dan kasnije od predviđenog.

Kineski konglomerat Fosun, vlasnik Club Meda, izgubio je svaki kontakt sa svojim predsjednikom, a moguće je da je taj “nestanak” povezan s istragom koju protiv Gua Guangchanga vode vlasti, izvješćuju u petak agencije pozivajući se na časopis Caixin.

Kineski mediji također javljaju da su dionice svih podružnica konglomerata danas suspendirane na burzama u Šangaju i Hong Kongu. Caixin, pozivajući se na anonimne izvore, prenosi da se od četvrtka “ne može stupiti u kontakt” s Guom, 48-godišnjim milijarderom, jednim od najbogatijih ljudi u Kini.

Internetski portal Sohu javlja da je milijarder priveden na ispitivanje u vezi istrage o korupciji, a da je na meti istražitelja Ai Baojun, zamjenik gradonačelnika Šangaja, te de se oslobađanje Guangchanga očekuje u nedjelju. Glasnogovornica Fosuna Tina Law je odbila komentirati njegov “nestanak”, kratko priopćivši da “Fosun normalno nastavlja s radom”.

You may also like