WTO-ovo rješavanje sporova ugroženo

SAD blokira
Europska unija optužila je Sjedinjene Države da dovode u opasnost međunarodni mehanizam rješavanja trgovinskih sporova blokadom imenovanja sudaca u žalbeno tijelo Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Dvojici od ukupno troje sudaca u utorak istječe mandat, što je bila tema jučerašnjeg kriznog sastanka u Ženevi. Za to je kriva jedna zemlja-članica.

Washington će ustrajati u svom zahtjevu da WTO-ovo Vijeće za žalbe više ne tretira svoje presude kao pravni presedan i da se ne ponaša kao međunarodni sud, odgovorio je američki diplomat pri WTO-u Dennis Shea.

Spor je eskalirao paralelno trgovinskim sporovima koje je SAD pokrenuo s glavnim partnerima, poput Kine i Europske unije, primjećuje dpa.

Direktor WTO-a Roberto Azevedo poručio je krajem prošlog tjedna zemljama članicama da mogu obnoviti mehanizam za rješavanje sporova ili „alternativno, Vaš izbor može otvoriti vrata još višem stupnju nesigurnosti, neobuzdanim unilateralnim recipročnim mjerama – i manjim ulaganjima, skromnijem rastu i slabijem otvaranju radnih mjesta“.

You may also like

0 comments