WTO oformio panel za rješavanje trgovinskog spora Kine i EU

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) oformila je u ponedjeljak panel stručnjaka kako bi na zahtjev Kine analizirali pristup „države surogata” koji Europska unija koristi pri izračunu antidampinških carina na kineski uvoz.

Kada je Kina 2001. godine pristupila WTO-u. dogovoreno je da je druge članice u idućih 15 godina mogu tretirati kao ne-tržišno gospodarstvo. Taj je rok krajem prošle godine istekao ali EU i dalje želi primjenjivati načelo kojim se štiti od priljeva jeftinih kineskih proizvoda.

Peking je pak prošlog tjedna od WTO-a zatražio da oformi panel stručnjaka kako bi se razmotrio kineski zahtjev da EU prestane primjenjivati načelo „države surogata” odnosno da više ne procjenjuje cijene kineske robe uspoređujući ih s onima iz trećih zemalja kako bi utvrdili prodaje li Kina svoje proizvode ispod tržišne cijene.

EU je odbacio taj zahtjev ali nakon što ga je Kina ponovila, WTO ga je obvezan poštovati.

Peking je u prosincu podnio inicijalne tužbe protiv EU i SAD-a u vezi s primjenom načela “države surogata”, koje WTO razmatra odvojeno. Budući da strane u sporu nisu uspjele pronaći rješenje konzultacijama koje je nadgledao WTO, Kini se otvorila mogućnost da od međunarodne organizacije zatraži formiranje panela stručnjaka radi analize predmeta spora.

Iz EU-a su u više navrata signalizirali da žele SAD kao saveznika u tom sporu ali je kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa poručio da bi mogli ignorirati sve presude WTO-ova tijela.

Stručnjaci upozoravaju da bi nova američka politika prema WTO-u mogla potkopati međunarodni trgovinski sustav i potaknuti zemlje na “rat carinama”.

Stručnjaci WTO-a obično na panelima analiziraju sporna pitanja nekoliko mjeseci prije no što donesu odluku. U konačnici mogu odobriti i protumjere zemljama čije žalbe na kršenje međunarodnih trgovinskih propisa ocijene utemeljenima.

WTO kontrolira poštivanje svjetskih trgovinskih sporazuma kako bi osigurali jednake uvjete za 164 zemlje članice.

You may also like

0 comments