WTO i MMF spremni pomoći Britaniji i Eu u uređenju odnosa

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) poručila je u petak da je spremna pomoći Velikoj Britaniji i Europskoj uniji u uređivanju odnosa nakon britanske odluke o izlasku iz Europske unije a čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) apelirala je da prijelaz na nove ekonomske odnose prođe bez trzavica.

“WTO je spreman surađivati s Velikom Britanijom i Europskom unijom kako bi im pomogli koliko je u našoj moći”, kazao je na Twitteru glavni direktor WTO-a Robert Azevedo.

On je u govoru ovog mjeseca upozorio da će konkurentnost britanskih kompanija biti narušena ako Britanci glasaju za izlazak iz EU, “Trgovina će se nastaviti ali možda pod lošijim uvjetima”, poručio je čelnik WTO-a u vrijeme britanskog referenduma. Već je ranije Azevedo isticao da će Britanija morati ponovo pregovarati o odnosima s ostalim članicama WTO-a, što bi moglo potrajati godinama pa i desetljećima.

Odvojeno je čelnica MMF-a Christine Lagarde danas u priopćenju poručila da bi prijelaz na nove ekonomske odnose između EU i Britanije trebao prolaziti bez trzavica. “Pozivamo vlasti u Velikoj Britaniji i Europi da surađuju kako bi osigurale miran prijelaz na nove ekonomske odnose Velike Britanije i EU, uključujući pojašnjavanje procedura i širih ciljeva koji će usmjeravati taj proces”, kazala je Lagarde.

Financijski čelnici skupine sedam najvećih svjetskih gospodarstva G7 istaknuli su danas nakon višesatnog konferencijskog poziva da su britansko gospodarstvo i financijski sektor i dalje otporni, izražavajući uvjerenje da su se britanske vlasti dobro pripremile za suočavanje s posljedicama takvog ishoda referenduma.

Središnje banke članica G7 svijeta poduzele su korake kako bi osigurale dostatnu likvidnost i poduprle funkcioniranje tržišta i spremne su s tim ciljem primijeniti instrumente za likvidnost, dodali su financijski čelnici G7 u priopćenju objavljenom nakon konferencije.”Mi … poštujemo namjeru koju su danas Britanci iskazali na referendumu o izlasku Velike Britanije iz Europske unije”, naglašava se u priopćenju.

Poručili su i da pozorno prate kretanja na tržištima, potvrđujući da prekomjerna promjenjivost i kaotična kretanja valutnih tečajeva mogu naštetiti gospodarskoj i financijskoj stabilnosti.

You may also like

0 comments