WSJ: Netanyahua su špijunirale službe SAD-a

Sjedinjene Države nadzirale su komunikaciju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, unatoč obećanjima da će ograničiti nadzor svojih saveznika nakon skandala s NSA, piše u utorak Wall Street Journal.

Na upit, Bijela kuća nije ni potvrdila niti demantirala članak WSJ-a, koji citira više dužnosnika američke administracije koji su željeli ostati neimenovani, ali je stavila naglasak na važnost američko-izraelskih odnosa. “Ne provodimo obavještajne aktivnosti prema inozemstvu osim u slučajevima od posebnog interesa koji su i pitanje nacionalne sigurnsoti. To se odnosi i na obične ljude i na svjetske državnike”, rekao je za AFP glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće. “Predsjednik (Barack) Obama rekao je u više navrata da je angažman SAD-a u smislu sigurnosti Izraela svet”, kazao je glasnogovornik.

Nakon otkrića o širini programa nadzora američke obavještajne agencije NSA prije dvije godine, Obama je obećao ograničiti praćenje čelnika savezničkih zemalja. Ipak, po WSJ-u, on smatra da postoje razlozi vezani uz nacionalnu sigurnost koji opravdavaju program nadzora nekih čelnika, uključivo Netanyahua i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

You may also like