WSJ: Banke globalno izbjegavaju ruske obveznice

Ruska vlada ima problema u pronalaženju velikih globalnih banaka koje bi joj pomogle u prodaji obveznica vrijednih tri milijarde dolara, što dovodi u pitanje povratak Rusije na tržišta kapitala nakon gotovo trogodišnjeg izbivanja.

Mnoge europske banke su se isključile iz sudjelovanja u prodaji obveznica, jer ne žele uzrujati američke i europske vlasti, koje su nametnule sankcije nizu ruskih tvrtki i pojedinaca. Američka vlada je već upozorila neke od svojih najvećih banaka da ne sudjeluju, piše Wall Street Journal.

Rusija se tako na obavljanje ovog posla mora osloniti na lokalne i kineske banke. No, te banke možda nemaju dovoljno međunarodnog utjecaja za prvi međunarodni posao Rusije nakon nametanja sankcija zbog aneksije Krima 2014. Ruski dužnosnici su izjavili da su europske banke ključne za prodaju. Sankcije ne brane bankama izričito vođenje prodaje ruskih obveznica, niti ulagačima kupovinu takvih vrijednosnica. No, SAD i Europska unija smatraju da bi vlada dobivene novce mogla proslijediti sankcioniranim tvrtkama, a o tome su obavijestile i banke, navode upućeni izvori.

Neki ulagači se iz istih razloga klone kupovine ovih obveznica. Rusija je pozvala američke, europske i kineske banke da podnesu ponude za vođenje prodaje obveznica vrijednih tri milijarde dolara. EU bankama nije zabranila sudjelovanje u tom podlu, no upozorila je bankare da ne dopuste da novci od bilo kakvog posla završe u rukama sankcioniranih kompanija. Europske banke zabrinute su i da ne razljute SAD, koje su posljednjih godina kaznile europske banke s milijardama dolara zbog kršenja sankcija, među njima i BNP Paribas i HSBC Holdings PLC.

BNP Paribas, Credit Suisse Group, Deutsche Bank, HSBC i UBS Group su odlučile da neće sudjelovati u prodaji ruskih obveznica, rekli su upućeni. Američke banke Bank of America Corp., Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc., J.P. Morgan Chase & Co., Morgan Stanley i Wells Fargo & Co. također neće sudjelovati u tom poslu, tvrde izvori, piše Banka.hr.

Svetlana Nikitina, savjetnica ruskog ministra financija Antona Siluanova, je početkom ožujka rekla da je odgovorila polovica od 28 banaka kojima je poslan poziv za slanje ponuda. Banke koje su u pregovorima s Rusijom tražile su da obveznice ne budu denominirane u dolarima, jer bi u tom slučaju proces morao ići preko SAD-a. Tada bi banke koje bi sudjelovale u prodaji mogle imati problema, a količina novca koji bi se mogao prikupiti bi mogla biti manja. Konačna odluka o tome koje će banke sudjelovati u prodaji mogla bi se donijeti do kraja ovoga ili početka idućeg tjedna, rekli su ruski vladini dužnosnici.

You may also like

0 comments