WP: SAD bi na primjeru Balkana trebao učiti od Rusije

The Washington Post objavio je članak u kojem na primjeru Balkana, s posebnim naglaskom na Srbiju, analizira vanjsku politiku Rusije posljednjih godina.

Zaključak članka je da bi Zapad, na čeku s SAD-om, mogao puno toga naučiti na primjeru Srbije, odnosno da bi mogao shvatiti način na koji ruska vanjska politika funkcionira. “Ruski utjecaj u SAD-u je nešto o čemu itekako vodimo računa”, citira The Washington Post neimenovanog američkog obavještajca.

A vanjskopolitičku kampanju koju provodi Rusija, u nastavku piše The Washington Post, već se godinama može uočiti na primjeru Balkana. “Tamo postoji percepcija da je Rusija velika sila i snažan saveznik”, stoji u tekstu u kojem se nadalje naglašavaju neke posebnosti u odnosima Rusije prema Balkanu.

Rusija je velika slavenska država koja stoljećima igra važnu ulogu na Balkanu pa je pad Jugoslavije, tvrdi se u članku, bio veliki udarac za uzdrmani Kremlj jer Rusija u toj cijeloj priči praktički nije imala nikakav utjecaj. No posljednjih godina Rusija je počela povećavati svoj utjecaj u Srbiji. “Ruska propagandan uglavnom se fokusira i cilja na Srbe na Balkanu. Glavni način ruske propagande su televizijske mreže i portal Russia Today, kao i servis Sputnik Srbija. Glavna poruka je jasna: između Srbije i slavena na Balkanu postoji specijalna veza”, objašnjava se u članku u kojem dalje govore o tome kako se u približavanju balkanskih Slavena Rusima koristi zajednička povijest, ali i brojne dnevnopolitičke teme vezane za odnos Zapada prema Balkanu.

“Ono što Moskva želi postići je da dvije države imaju vezu starijeg i mlađeg brata”, o odnosu Srbije i Rusije piše WP.

“Žele prodati sliku da Moskva sluša i respektira kao jednaku vladu u Beogradu, ali i Skopju i Banja Luci”, kaže autor.

“Njihova strategija se isplati. Daleko više Srba voljelo bi bi biti saveznikom Rusije nego bi ih se željelo uključiti u EU. Čak 67,2 posto Srba vidi zemlju kao prisnu saveznicu Moskve, a ulasku u EU je sklono tek nešto više od 50 posto. Sa druge strane, pak, savezništvu sa Rusijom se protivi tek 18,8 posto ispitanih, dok se ulasku u EU protivi gotovo 40 posto.

Od svega toga Zapad, smatra WP, može puno toga naučiti. U prvom redu Balkan se može promatrati kao testno područje za druge ruske kampanje.

0 comments