Home Geopolitika Wilbur Ross potvrđen na dužnosti američkog ministra trgovine

Wilbur Ross potvrđen na dužnosti američkog ministra trgovine

by Marijan Opacak

Multimilijarder Wilbur Ross u ponedjeljak je u američkom Senatu bez poteškoća potvrđen na dužnosti ministra trgovine, unatoč pitanjima o mogućim prijašnjim vezama s ruskim oligarsima.

Imenovanje tog 79-godišnjeg poslovnog čovjeka koji u djelo mora provesti industrijsku politiku Donalda Trumpa, odobrila su 72 od 100 senatora, među kojima i nekoliko demokrata. Donald Trump je pobijedio na izborima zahvaljujući obećanju da će poslove u industriji vratiti u Sjedinjene Države.

Ross koji na toj dužnosti zamjenjuje drugog milijardera, demokrata Pennyja Pritzkera, koordinirat će američku trgovinsku politiku s posebnim predstavnikom za vanjsku trgovinu Robertom Lighthizerom koji još očekuje potvrdu Senata.

Novi američki ministar trgovine, rođen u New Jerseyju 1937., stekao je imetak osnovavši svoju investicijsku tvrtku WL Ross & Co koja se specijalizirala za “spašavanje” crnometalurških kompanija u financijskim problemima.

Poslije se na isti način zainteresirao za ugljen, rezervne dijelove za automobile i za tekstil te je tako stekao bogatstvo koje je časopis Forbes procijenio na 2,5 milijarda dolara.

Senatorica Elizabeth Warren, predstavnica lijevog krila demokratske stranke, odmah je kritizirala to imenovanje, ustvrdivši da Ross nije drugo do “karikatura velike zvjerke s Wall Streeta”.

Više njezinih kolega demokrata nedavno su izrazili zabrinutost zbog toga što je od 2014. bio na dužnosti potpredsjednika Ciparske banke na kojoj je mogao uspostaviti veze s ruskim oligarsima.

“Amerikanci moraju znati koliko ste točno bili povezani s Rusijom i što ste znali o vezama Trumpove administracije (…) i Ciparske banke”, istaknuo je senator Cory Booker.

Ta su se pitanja pojavila u času kada se američki predsjednik brani od optužaba za dosluh s Moskvom nakon otkrivanja informacija da su članovi njegova izbornog stožera lani više puta kontaktirali s čelnicima ruske obavještajne službe.

(Agencije)

Related Posts