Home Ekonomija Wikileaks: TPP priječi pravo na lijekove?

Wikileaks: TPP priječi pravo na lijekove?

by Agencije

Transpacifički trgovinski sporazum (TPP) između 12 zemalja šteti javnom zdravstvu jer pacijentima ograničava pristup lijekovima koji spašavaju živote, objavila je u subotu nevladina udruga nakon što je tekst sporazuma objavio Wikileaks.

Američka organizacija Public Citizen (PC) kaže da se radi o objavi “smrtne presude” pristupu tzv. biotehnološkim lijekovima. “Cijena TPP-a bit će ljudski životi”, istaknuo je Peter Maybarduk, direktor medicinskog programa PC-a. “Nova prava monopola parmaceutskih tvrtki otežat će pristup lijekovima u zemljama potpisnicama”, dodao je.

Wikileaks je u petak objavio cijelo poglavlje TTP-a o intelektualnom vlasništvu. Australija, Brunei, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur, Sjedinjene Države i Vijetnam postigli su dogovor o TPP-u u ponedjeljak. Sporazum predviđa ukidanje većine carina i nameta na ulaganja, definira nove poslovne standarde i štiti prava iz okvira intelektualnog vlasništva, ustvrdio je američki trgovinski predstavnik. Detalji sporazuma još nisu objavljeni.

Podsjetimo, pregovori o transpacifičkom partnerstvu trajali su šest godina, a konačni dogovor postignut je u Atlanti, objavio je američki predsjednik Barack Obama. Pred vođom najsnažnije svjetske ekonomije je izazov prihvaćanja toga sporazuma u Kongresu. “Ovo partnerstvo izjednačava u pravima naše poljoprivrednike, rančere I proizvođače, ukidajući više od 18.000 poreza koje razne zemlje određuju za naše proizvode.” Uz SAD strane sporazuma su i Australija, Brunej, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam. Za Obamu je trgovinski sporazum prioritetan u naporima za jačanje američkog utjecaja u Aziji.

Related Posts